Ett jobb som inte ska synas
Redaktören är morsa och magister. Hon ska ha språköra, vara stilistiskt säker och ha känsla för dramaturgi. Dessutom ska hon vara psykolog och kriarättare.Och när arbetet är gjort ska det inte märkas.Karin Linge Nordh, förläggare och redaktör på Forum, känner redaktörskapets alla sidor
Är det jobbigt att vara redaktör?
– När en deadline närmar sig och två produktioner krockar kan det vara slitigt. Men oftast är det bara roligt och stimulerande. Det är en förmån att få arbeta med så många begåvade människor och deras texter.
När kommer redaktören in i arbetet med en ny bok?
– Oftast efter att utgivningsgruppen har tagit beslutet att ge ut boken. Men ibland kan redaktören kopplas in på ett tidigare stadium, i möten med författaren där man diskuterar idéer och upplägg. Av förläggaren får redaktören veta vad som är visionen med boken, vilken målgrupp den är tänkt för och vad som behöver åtgärdas.
Vad gör ni sedan?
– Om det är en skönlitterär bok tittar vi på karaktärsbeskrivningarna, miljöskildringen, dramaturgin, tonen, drivet och det rent språkliga. Och så kollar vi upp alla fakta. Vi jobbar på många olika plan samtidigt.
När manuset är färdigredigerat går jag igenom alla ändringsförslag med författaren. Ibland för jag in de ändringar vi kommit överens om, men oftast gör författaren det. Om det är stora bearbetningar får jag gå igenom manuset en gång till.
Är det mycket faktagranskning med skönlitterära böcker?
– Det kan vara det. Just nu sitter jag med Camilla Läckbergs nya bok Tyskungen, och då har jag suttit och surfat mycket och kollat fakta om exempelvis koncentrationsläger.
Gör du några missar?
– Det är aldrig okej med faktafel, men få böcker är helt felfria. I Kajsa Ingemarssons Små citroner gula stod det exempelvis att det var Evert Taube och inte Birger Sjöberg som hade skrivit en visa det refererades till. Där var jag visserligen inte redaktör utan förläggare – men jag borde ha sett det ändå.
Ni kritiserar författarnas arbete – tål de det?
– Det handlar inte om kritik, utan om feedback som ska göra manuset så bra som möjligt. En del kan man vara otroligt frank mot, med andra måste man börja med mer övergripande samtal för att sen gå in på detaljer. Författandet är ofta ett ensamt yrke, han eller hon kan ha arbetat med manuset under mycket lång tid och lagt ner hela sin själ i det. Det är viktigt att komma ihåg det, och slösa med uppmuntran och positiv kritik innan man går över på det som behöver förändras.
Hur grinig bör redaktören vara?
– Jag tycker att man ska föra fram alla åsikter man har, men det gäller att göra det på ett smart sätt.
Ger du dig ofta?
– Det är klart att jag ibland har tänkt:«Åh, om jag ändå fått igenom det där.« Men man får alltid komma ihåg att det är författarens bok, för redaktören handlar det inte om prestige, utan bara om att sträva efter att få fram den bästa texten.
Har du fått sluta med något manus för att författaren inte varit nöjd?
– Nej, men det har hänt en gång att jag fick höra av en författare att redaktörer bara var felfinnare och att det inte längre skulle vara hans bok om han tog mina ändringsförslag. Då blev jag faktiskt förbannad, vårt jobb är ju att hjälpa författaren så att boken blir så bra som möjligt.
Vilka typer av författare är vanligast?
– Det finns de där man inte får ändra på ett komma och där man måste argumentera för varenda liten sak. Och så finns det de som jobbar väldigt snabbt och bara är glada för att man kommer in och hjälper dem med den språkliga bearbetningen. Sedan finns det de som verkligen vill ha ett bollplank, som vill ha hjälp med exempelvis dramaturgin.
Vad gör du om du inte gillar boken?
– Eftersom jag även är förläggare gillar jag naturligtvis alla de böcker jag redigerar. Som redaktör gäller det att arbeta professionellt. Du får aldrig visa författaren att du inte gillar manuset, utan ha en positiv inställning och helt enkelt göra ett bra jobb.
Redaktörer är en yrkesgrupp som sällan uppmärksammas. Hur känns det?
– Är du en egotrippare väljer du inte att bli redaktör. Redaktörens jobb ska inte synas, då har man lyckats.
Är du inte väl ödmjuk nu?
– Det är författaren som gör det fantastiska arbetet, belöningen är författarens tacksamhet och uppskattning. Är du inte nöjd med det ska du inte bli redaktör.
KARIN LINGE NORDH
Började som redaktör på Forum för tio år sedan. Nu är hon förläggare och får allt mindre tid för redaktörskapet.
Bland de författare hon varit redaktör för finns:
Camilla Läckberg
Maria Ernestam
Lars Bill Lundholm
Maria Fagerberg
Henrik Nilsson
Jessica Kolterjahn
Hanna Wallsten
Jens Ganman
NÅGRA BUDORD
»When in doubt, delete« är ett av redaktörernas budord. Ett annat är »Kill your darlings«