Tillbaka

Ett till avhopp från kommittén

2019-12-02
av TT/Litteratur
Foto: Carlo Pelagalli

Även författaren Gun-Britt Sundström lämnar kommittén, enligt Svenska Akademien.

Tidigare i dag kom beskedet att författaren och journalisten Kristoffer Leandoer lämnar Nobelkommittén. I ett pressmeddelande från Svenska Akademien meddelas att även författaren Gun-Britt Sundström lämnar.

"Det är tråkigt att Gun-Britt Sundström och Kristoffer Leandoer lämnar Nobelkommittén, de har varit mycket värdefulla där", skriver Mats Malm, ständig sekretare i Svenska Akademien, i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet från Svenska Akademien fortsätter Malm med att tacka Gun-Britt Sundström och Kristoffer Leandoer för deras insatser i Nobelkommittén.

"Vi är tacksamma för den betydande insats de gjort under året och vi ser nu över hur Nobelkommitténs arbete skall organiseras inför 2020 års Nobelpris i litteratur."

Gun-Britt Sundström skriver själv i ett kort uttalande på dn.se om varför hon lämnar kommittén. Hon hänvisar till att konstruktionen med externa ledamöter "är svårhanterlig; samarbetet blir oundvikligen haltande i viktiga avseenden" och att de externa ledamöternas roll har "förskjutits från att delta i sekretessbelagda litteratursamtal till att vara en länk mellan Akademien och allmänheten. Så såg inte den uppgift ut som jag åtog mig för ett år sedan".

Hon skriver också att beslutet att tilldela Peter Handke Nobelpriset har bidragit:

"Valet av 2019 års pristagare har inte bara inneburit val av ett författarskap utan även, inom och utom Akademien, tolkats som ett ställningstagande för synen på litteratur som något som står över 'politiken'. Den ideologin är inte min", skriver hon.

Kristoffer Leandoer och Gun-Britt Sundström är två av de fem externa sakkunniga som presenterades som ledamöter till Nobelpriskommittén i slutet av 2018.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.