EU-dom mot låg e-boksmoms

Frankrike och Luxemburg måste reglera upp sin låga moms på e-böcker. Det slår EU-domstolen nu fast.

Publicerad

Domstolen fastställer EU-kommissionens tidigare beslut om att Frankrike och Luxemburg måste återställa sina momssatser för e-böcker, skriver Bookseller. 

De båda länderna har tidigare gått emot EU:s direktiv och tillämpat en kraftigt reducerad mervärdesskatt. I Frankrike har momsen varit 5,5 procent.  I Luxemburg endast 3 procent, vilket fått aktörer som Amazon, Apple, Kobo och Nook att etablera sina huvudkontor i landet.

EU-domstolens beslut innebär att Frankrike och Luxemburg nu måste höja sin moms för e-böcker till 20 respektive 17 procent.

Enligt domen har länderna "misslyckats med att uppfylla sina skyldigheter enligt mervärdesskattedirektivet." Domstolen avvisar också argumentet att försäljning av elektroniska böcker utgör en leverans av varor och inte ett tillhandahållande av tjänster.

Beslutet har redan fördömts av Europiska förläggarföreningen, FEP, Europiska och internationella bokhandlarföreningen, EIBF, och Europeiska författarförbundet.

I ett öppet brev skriver organisationerna:

"Vi tror starkt att värdet av en bok inte är beroende av dess format eller hur den nås av läsarna. Därför uppmanar vi kommissionen att snabbt vidta åtgärder för att ändra lagstiftningen så att den återspeglar den tekniska utvecklingen och inte blir ett allvarligt hinder för framväxten av e-bokmarknaden."

Läs också:

Sänker e-boksmomsen

Nya regler ska stoppa skattesmitning

Powered by Labrador CMS