Tillbaka

EU godkänner Random Penguin House

2013-04-08
av Tove Leffler
Sammangåendet mellan Random House och Penguin får klartecken i Europa. EU-kommissionen skriver i ett uttalande att sammanslagningen inte kommer att skapa några konkurrensproblem. 

Det sammanslagna förlaget kommer fortsatt att konkurrera med flertalet andra starka aktörer på marknaden, anser kommissionen. Vidare skriver de att förlaget kommer att handla med stora och mäktiga återförsäljningskedjor, som stormarknader och Amazon. Man ser inte heller att föreningen riskerar att leda till olagliga överenskommelser kring rättighetsköp eller dylikt.

Random House-ägaren Bertelsmann kommer att äga 53 procent av förlaget medan Pearson, som äger Penguin, får 47 procent.

Företagen, som tillsammans blir ägare av världens största kommersiella förlag, tror att sammanslagningen kommer att skapa en stark plattform med stora möjligheter att investera i rikt innehåll, digitala strategier och nya snabbväxande marknader.

Ännu väntar utlåtanden från Kanada och Kina, vilka beräknas komma under andra halvan av 2013.

Pearson kommer fortsatt ha rätt att använda Penguins varumärke för läromedel och sammanslagningen gäller inte heller Bertelsmanns kommersiella utgivning i Tyskland.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.