Tillbaka

Fallande bokförsäljning i Norge

2018-08-22
av Kalle Laxgård
Trine Stensen, vd för norska bokhandlarföreningen.
Foto: Pressbild

Oron bland norska förläggare och bokhandlare ökar efter ett kraftigt fall i bokförsäljningen under första halvåret.

Medan många semesterfirare kunde njuta av den varma sommaren var den norska bokbranschen av totalt motsatt uppfattning.

– Det är inte tidernas värsta sommar, men efter flera år med uppgång har vi nu haft flera med nedgång. Det här var det sämsta halvåret sedan 2012, säger Bokhandlarföreningens vd Trine Stensen till Verdens gang.

Föreningens siffror visar en försäljningsnedgång på 5 procent ut ur butik under första halvåret i år.

– Bokmarknaden har i stort sett minskat varje månad sedan december 2016. Det har fortsatt under 2018 och kommer att fortsätta ett tag till, säger John Thomasgaard, vd för bokhandelskedjan Norli Libris, till tidningen.

Hos norska förläggarföreningen vittnar statistiken om ett ännu större tapp. Medlemsförlagens totala omsättning föll 8 procent under årets första sex månader, medan försäljningen av skönlitteratur rasade hela 13.

Minskningen har fortsatt under sommaren.

Mest antas de mindre förlagen påverkas av utvecklingen, skriver Verdens gang. Richard Aarø, förlagschef för Tiden, fruktar att årets tapp representerar ett varaktigt skifte i marknaden.

– Detta betyder tuffare tider och vi kommer att få kämpa ännu hårdare om konsumenternas tid i framtiden, säger han till VG.

Bokmarknaden i Norge är av tradition full av svängningar. Mycket avgörs av förekomsten av bästsäljare och en ny titel av Jo Nesbø påverkar statistiken rejält.

Inför 2018 har det pratats om ”tidernas bästa bokhöst” i landet. Om detta kommer att rädda årets försäljning råder det delade meningar om inom branschen.

En annan ljusglimt för förlagen är den växande konsumtionen av strömmande ljudböcker. Enligt Storytel har man nu över 100 000 prenumeranter i Norge.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.