Tillbaka

Får Lagerlöf-priset för romanerna om Maj

2019-05-09
av Kristian Lönner
Foto: Kjell Sundström

Kristina Sandberg tilldelas Selma Lagerlöfs litteraturpris för 2019. Hon får priset, som är på 100 000 kronor, för sina tre romaner om hemmafrun Maj.

Pristagaren presenterades på Mårbacka Minnesgård under torsdagen. I motiveringen skriver prisnämnden att Kristina Sandberg får priset ”för ett helgjutet verk om borgerskapligt liv via klassresenärens indignerade blick”.

I trilogin om Maj ingår böckerna Att föda ett barn, Sörja för de sina och Liv till varje pris. För den sistnämnda fick Kristina Sandberg 2014 ta emot Augustpriset.

Selma Lagerlöfs litteraturpris har delats ut sedan 1984 och går till författare som verkar i Selma Lagerlöfs anda. Prisceremonin hålls i augusti i samband med Kulturveckan i Sunne.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.