Tillbaka

Får stöd efter attack

2018-08-07
av Emma Olsson
Bookmarks personal hoppas att kunna identifiera några av gärningsmännen.

Den socialistiska London-bokhandel som utsattes för en attack av ett gäng högerextrema, får nu stort stöd från både kunder och andra.
– Responsen är enorm, säger butikschefen David Gilchrist till SvB.

Bookmarks i Bloomsbury, London, utsattes för en våldsam demonstration den 4 augusti, när en drygt tio man stor grupp tog sig in och förstörde böcker och tidningar, samt skrek slagord associerade med alt-högern. Männen bar mössor med texten ”Make Britain Great Again”, och en av dem bar en Trump-mask.
Bookmarks vädjar nu till allmänheten om ekonomiskt stöd för att återställa butiken och köpa in förstörda böcker och tidningar. På lördag den 11 augusti arrangeras en solidaritetsdemonstration i butiken.
– Efter det ska vi se över rutinerna, så att alla som jobbar vet vad de ska göra om något händer, säger David Gilchrist, till SvB.
Boklådan specialiserar sig på socialistisk litteratur, samt kvinnors och HBTQ-rättigheter. Ingen blev fysiskt skadad i tumultet.
– Men det är klart att personalen inte förväntar sig något sådant, och att de är skakade av upplevelsen, säger David Gilchrist.
Personer som uttryckt sitt stöd är bland annat musikern Billy Bragg och Guardian-skribenten Owen Jones.
Personalen har stort hopp om att kunna identifiera några av gärningsmännen och David Gilchrist säger att de kommer att de kommer att driva ärendet vidare, tillsammans med polisen.
Värdet av de förstörda varorna är ännu oklart och personalen har ännu inte hunnit räkna på hur stort ekonomiskt stöd donationsknappen på hemsidan inbringat.
Det svåraste är hur butiken ska skydda sig i framtiden, menar David Gilchrist.
– Vi är en bokhandel. Vi vill att människor ska komma hit, säger han.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.