Tillbaka

Film och författarmöten på annorlunda Världsbokvecka

2021-04-23
av Matilda Källén
Foto: iStockphoto

I dag startar Världsbokveckan, som i år har pandemianpassats med filmade bokhandlarbesök, intervjuer med barnboksförfattare och kluriga uppgifter att lösa i klassrummet.
– Vi vill att fler barn ska få en chans att upptäcka och kliva in i böckernas värld, säger Maria Hamrefors, ordförande för Bokhandlareföreningen.
 

Världsbokdagen 23 april markerar startskottet för Världsbokveckan, som Bokhandlareföreningen har anordnat sedan 2015. 

Förra våren ställdes de planerade aktiviteterna in på grund av pandemin, men i år har de plockats upp och anpassats, i samarbete med bokhandlare, förlag och författare.

– Vi frågade oss om vi skulle skjuta på det en gång till, men tänkte att nej, det vore för tråkigt. I stället föddes tanken att spela in bokhandlarbesök och författarsamtal, säger Maria Hamrefors.

Under våren har man spelat in besök hos tre boklådor: Science fiction-bokhandeln, Bokskåpet i Göteborg och Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan i Stockholm. I filmerna, som blev tillgängliga på Världsboksveckans hemsida i morse, medverkar också författare som pratar om sina böcker och delar med sig av skrivtips. Syftet med satsningen är att barn i mellanstadieåldern ska titta på och diskutera filmerna och ett tillhörande kompendium tillsammans med sina lärare i klassrummet.

Förhoppningen är att filmerna ska väcka tankar och inspirera barn att ”hitta in i läsning”, säger Maria Hamrefors.  

– Själva tanken med initiativet är ju att intressera barn för böcker och läsning. Vi vill att fler barn ska få en chans att upptäcka och kliva in i böckernas värld.

Författarna ger också klasserna ett uppdrag att lösa tillsammans. När de gjort det kan de skicka in sin lösning till den lokala bokhandeln och där få hämta en boklåda med 18 barnböcker. Bland titlarna, som valts ut tillsammans med de tolv förlag som Bokhandlarföreningen samarbetar med, finns bland andra Grattis världen! Jag är här nu! av Elin Ek (Bonnier Carlsen), Draconia av Patrik Bergström (Lilla Pirat), Forskardrömmar (Fri Tanke) och Dagboken i Ödeshuset av Annika Billberg (Hoi).

– Vi har ett fantastiskt samarbete med förlagen, som gör att vi utan kostnad kan förse 560 klasser med ett jättefint urval av aktuella barnböcker inom olika ämnen och genrer, från kärlek och skräck till forskning och vetenskap. Det har också varit en otrolig uppslutning, nästan alla förlag som har barnboksutgivning är med, säger Maria Hamrefors.

Hittills har ett 70-tal bokhandlare runt om i landet anmält att de vill medverka i Världsbokveckan. Maria Hamrefors tror att den siffran kommer att växa när projektet väl sjösatts.

– Med det här upplägget är vi inte så beroende av att allt sker just den här veckan, utan vi tänker att vi har Världsbokvecka hela året. Det här är ju ett koncept som våra medlemmar och den lokala bokhandeln kan fortsätta att använda för att ta kontakt med skolorna i sina områden. Mycket av det här kan också leva sitt eget liv, och verkligen fungera som en hjälp för lärare och kanske även föräldrar som vill hålla i gång ett samtal om böcker.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.