"Finns säkert en långsiktig strategi"
När SvB når Daniel Johansson har han ännu inte nåtts av dagens stora nyhet.
– Jag visste inte om det, men det är ju grymt! Det här är något jag varnat musikbranschen för i flera år, ända sedan Daniel Ek började prata om att Spotify ska bli den största plattformen för ljud.
Som musikbranschforskare på Linnéuniversitet och analytiker för musikindustrin.se har Daniel Johansson följt Spotify under många år.
Enligt honom borde partnerskapet mellan Spotify och Storytel – ett globalt distributionsavtal där prenumeranter på båda tjänsterna ska kunna lyssna på ljudböcker också via Spotify – kunna bli framgångsrikt för båda parter.
– Spotify är ute efter att bli den största plattformen för ljud, och då är ljudböcker något man behöver få med. Frågan många ställt sig har varit om Spotify ska utveckla en egen funktion – vilket skulle kräva väldigt mycket arbete och resurser – eller om det skulle bli ett samarbete. Så det här känns helt naturligt.
De senaste åren har Spotify lagt allt mer fokus på att få in podcastlyssnare i tjänsten, en utveckling som även den inleddes med olika samarbeten, säger Daniel Johansson.
För Storytels del kan samarbetet, åtminstone initialt, innebära nya abonnenter, tror han.
På frågan om ljudboksföretaget ingår samarbetet för att undvika att få Spotify som direkt konkurrent på ljudboksmarknaden, svarar Daniel Johansson:
– Svårt att säga. Jag tror inte att det här dykt upp senaste veckorna. Spotify har haft dialoger med flera olika plattformar under längre tid. Man började anställa personal på ljudboksområdet redan för ett par år sedan. Förmodligen har man valt den partner man lirar bäst med.
Han gör en parallell till när Spotify ingick partnerskap med distributören Distrokid, som kom att bli den största independentdistributören i musikbranschen sedan Spotify förespråkat Distrokid som den som alla skivbolag borde använda.
– Sedan köpte man in sig i Distrokid. Och utan att gå händelserna i förväg, vill Spotify satsa på ljudboksdelen kan man kanske tänka sig se något liknande här. Det finns säkert en långsiktig strategi och det blir spännande att se vad nästa steg blir. Köper man upp Storytel? Går man in i Storytel på samma sätt som i Distrokid?
Samtidigt lyfter Daniel Johansson ett varningens finger. Enligt honom har det inom musikbranschen uttryckts oro för Spotifys målsättning att bli den globalt ledande plattformen för allt ljud.
– Tidigare har musik, podcasts och ljudböcker varit tre separerade fenomen i hur man konsumerar. Men det finns bara en begränsad mängd tid som människor kan lyssna. När man får in allt på samma plattform blir det naturligt så att betydelsen för de olika delarna minskar. I musikbranschen finns en oro för att tiden Spotify-användarna lägger på musik ska minska för att de istället väljer poddar eller ljudböcker. Då får man en svagare förhandlingsposition nästa gång. Det skulle kunna vara motsvarande för bokbranschen.
Vad tyckte du om artikeln?