Tillbaka

Fjärdeklassare läser bättre igen

2017-12-05
av Sanna Svanström
Svenska fjärdeklassare förbättrar sina resultat i undersökningen för första gången sedan 2011.
Foto: iStockphoto

En internationell studie av barns läsförmåga visar att svenska elvaåringar läser bättre än på länge. Därmed bryts en långvarig negativ trend.

Den internationella PIRLS-undersökningen mätte läsförmågan hos fjärdeklassare i femtio länder våren 2016. Ca 6 500 svenska barn medverkade och nu visar resultatet att en sexton år lång trend av försämrade resultat är bruten, skriver SVT:s Kulturnyheterna. I genomsnitt fick svenska elvaåringar 555 poäng på provet, en förbättring med tretton poäng sedan den senaste mätningen 2011. Det är också sexton poäng bättre än snittet i EU- och OECD-länderna. 98 procent av de svenska eleverna tog sig över testets lägstanivå.
   – Efter flera år av försämringar är resultaten nu åter tillbaka på 2001 års höga nivå. Vi toppar inte, det gör Ryssland, men svenska elever spelar åter i Premier League, säger Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson till Kulturnyheterna.

Även om resultatet har förbättrats visar studien också att svenska fjärdeklassare ägnar mindre del av sin fritid till läsning än 2011. Tillsammans med Danmark är Sverige det land med lägst andel elever som tycker om att läsa.  

* PIRLS-undersökningen startade 2001 och genomförs vart femte år. Sverige har varit med samtliga fyra gånger och undersökningen mäter både elevers läsförmåga och deras attityd till läsning.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.