Tillbaka

Flyttar och byter namn – Uppsala bokhandel

2019-01-11
av Kalle Laxgård
Anders Källgren.
Foto: Sara Mac Key

Studentbokhandeln skulle lägga ner. Drottninggatans såg risken att gå samma öde till mötes.

Nu tar Drottninggatans över Studentbokhandelns lokaler och byter namn – till Uppsala bokhandel.

I oktober 2018 togs beslutet att lägga ner Studentbokhandeln i Uppsala efter flera år med röda siffror.

Hösten randades av dystra besked från flera av stadens boklådor. Däribland Drottninggatans, där ägaren Anders Källgren såg en uppenbar risk att butiken skulle tvingas stänga. Vissa ställde sig frågande till vad universitetsstaden Uppsala skulle vara utan fysiska bokhandlar.

Men nu kommer nya bud.

– Studentbokhandeln kommer, som vi flaggat för, att stänga. Det är förstås tråkigt – men det har visat sig finnas en öppning, säger Studentbokhandelns ordförande Fredrik Pettersson.

Istället för utförsäljning och förbommade fönster tas Studentbokhandelns lokaler över av Drottninggatans bokhandel – som därmed byter namn till Uppsala bokhandel.

Enligt Anders Källgren var det både ett lätt och svårt beslut att fatta.

– Men det här tillfället skulle aldrig komma igen. Och det kommer att bli jättebra, säger han.

Studentbokhandeln har funnits i 55 år och dess lokal är ett väl inarbetat bokhandelsläge i Uppsala.

Anders Källgren, även ägare av Globe bokhandel i Ludvika, har stora förhoppningar på den nya satsningen. Dels var Drottninggatans gatuläge mindre bra, dels var lokalen uppdelad i två våningar varav källaren svår att utnyttja.

– Det här är den stora chansen att utveckla bokhandeln på ett bra vis. Nu får jag en lokal som har mer än 400 kvadratmeter ändamålsenlig butiksyta i ett plan. Nu kan jag få en jättevälsorterad bokhandel, på samma sätt som i Ludvika.

På frågan vad Studentbokhandeln vinner på uppgörelsen, svarar Fredrik Pettersson:

– Först och främst är det otroligt roligt att det fortsätter finnas bokhandelsverksamhet i Uppsala. Men vi kommer också ifrån en del av de kostnader det innebär att lägga ner en butik. I vår tuffa situation känns det roligt att kunna avsluta på positiv ton.

Anders Källgren tar över hyreskontrakt, lager, inredning och tre av Studentbokhandelns anställda.

I höstas pratade du om nedläggningsrisk, nu satsar du.

– Visst är det inkonsekvent? Haha, nä  – det är det inte alls. I somras sa jag att Uppsala var det minst smarta jag gjort här i livet. Men när den här möjligheten bara lade sig på bordet så måste jag ta den.

Varför?

– För att det är roligt att göra affärer och driva bokhandel. Det är min passion här i livet.

Hur mycket kostar det dig?

– Inte särskilt mycket. Jag får ju ta över befintlig inredning och infrastruktur. Det ger mig mest bara möjligheter.

Men det blir en större verksamhet, större risk?

– Ja, men jag får större bärighet i det hela. Vi får en omsättning på kanske 6 miljoner och det är en viss skillnad mot 2,5 som jag har på Drottninggatan. Det är en bra möjlighet – bara inte marknaden sviker. Alternativet hade varit att fundera vidare och kanske behöva lägga ner, och då hade Uppsala blivit ännu fattigare på boklådor.

Sammanlagt kommer tre personer att arbeta i butiken, samt extrapersonal vid behov. Vad som händer med befintlig personal från Drottninggatans avböjer Anders Källgren att kommentera.

Själva flytten sker i februari och en utförsäljning av böcker ska ordnas i Drottninggatans lokaler i samband med bokrean. Butiken stänger troligtvis under andra halvan av mars.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.