Tillbaka

”Folk tar det verkligen på allvar”

2020-03-23
av Kalle Laxgård
Joakim Hansson
Foto: Sara Mac Key

Alla spanska bokhandlar har stängt. Beräkningar säger att förlusterna för branschen kan landa på närmare nio miljarder första halvåret.

Från sitt fönster i Palma ser den svenske agenten Joakim Hansson ett land som anpassar sig efter krisen.

– Det påminner om bilder från Franco-tiden. Militärer och poliser på gatorna.

För sex år sedan flyttade Joakim Hansson och familjen till Palma på Mallorca. I det normala schemat innebär det resor till Sverige varannan vecka för Nordin Agencys vd. Men normalt är långt borta nu.

I coronakrisens spår har alla resor blåsts av. De anställda i Sverige jobbar hemifrån, videosamtalen är många.

På torget nedanför Joakim Hanssons lägenhet brukar omkring 500 människor röra sig. När han nu tittar ut genom fönstret är det tomt.

– Det är noll just nu. Det är helt sanslöst, helt surrealistiskt, säger Joakim Hansson.

Han fortsätter:

– Hela debatten i Sverige just nu, den om att 40-talisterna inte vill sitta hemma, den existerar inte här. Det är så många som har dött. Folk tar det verkligen på allvar. Jag hoppas att det blir lugnare i Sverige men det finns väl en risk att det blir mer på allvar där också snart.

Coronaviruset har drabbat Spanien hårt. Sedan en vecka gäller strikt karantän, enda tillåtna skälen att bege sig ut är för att handla mat och mediciner eller rasta husdjur. Enligt en underökning tidningen El País har gjort är 92 procent av spanjorerna mycket oroliga över situationen, hälften är rädda att förlora jobbet.

I första läget är karantänstiden satt till 14 dagar men allt tyder på att den kommer att förlängas, i värsta fall flera gånger. För landets bokhandlar är det ett hårt slag. Samtliga tvingas nu hålla stängt och bokhandlarföreningen (FGEE) uppskattar att förlusterna för de stängda butikerna, flytten av Madrids bokmässa från maj till oktober, och festivalen Saint Jordi, under första halvåret kan uppgå till omkring nio miljarder kronor.

Läget är tufft.

– De goda nyheterna är att digital försäljning har ökat med 50 procent sedan karantänen och e-boks- och ljudutlåningen har tredubblats på biblioteken, kommenterar den spanska bokbranschanalytikern Javier Celaya.

För Joakim Hansson innebär situationen att det känns viktigare än någonsin att hålla kontakt med alla i branschen. Telefonen och videotjänsten går varm.

– De spanska bokhandlarna har stängt ner nu, man tror att det blir en förlängning av karantänen men där finns det en diskussion om att bokaffärer ska få ha öppet. Då går man in i en annan fas, där det måste finnas underhållning, säger Joakim Hansson.

Enligt förlag han varit i kontakt med vill bokhandeln fortfarande att satta utgivningsplaner ska ligga kvar.

– Att de böcker som är planerade för maj och juni också ska komma då. Känslan är att det kommer att finns ett stort sug.

Konsekvenserna av coronakrisen för Nordin Agencys del menar han än så länge är små. Verksamheten rullar som vanligt. De flesta böcker agenturen jobbar med är planerade att komma ut om ett–två år.

– Och är man förläggare och lite framsynt så ser man förhoppningsvis att den planen måste fortgå. Jag hade ett samtal i går från någon som skulle lägga bud, så världen som vi känner till den existerar fortfarande. Även om det här säkert kommer påverka.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.