Tillbaka

Författaren Hans Peterson död

2022-08-16
av Kalle Laxgård
Foto: Pressbild

Den produktive barnboksförfattaren Hans Peterson har gått bort i dag, 16 augusti.

Hans Peterson var elektrikern som kom tvåa i Rabén & Sjögrens författartävling som vanns av Astrid Lindgrens Pippi Långstrump. Efter att hans manus till Stina och Lars på vandring gavs ut 1945 blev han författare på heltid och kom att ge ut runt 250 böcker som översattes till närmare 30 språk.

– Det låter otroligt mycket, men han skrev fram tills han var över 90 år, säger barnbarnet Lina Nordstrand till TT.

Hans Peterson skrev i huvudsak för barn och tillhörde under många år en av landets mest utlånade författare på svenska bibliotek, men han skrev även böcker och texter för vuxna. Han var också pappa till Lena Maria Nordstrand, grundare av Nypon förlag, och morfar till Lina Nordstrand, tidigare förlagschef för Vilja. Under sin långa karriär vann även flera priser och hederstitlar.

Hans Peterson blev 99 år. Han valde själv att under tisdagen avsluta sitt liv, ett par månader före sin kommande 100-årsdag, enligt ett pressmeddelande.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.