Tillbaka

Förlag begränsar e-boksutlåningen

2012-01-20
av Sara Djurberg
Foto: Ola Kjelbye
Norstedts och Piratförlaget har infört tre månaders karenstid för nya e-böcker på bibliotek. Mikael Petrén, chef för den virtuella enheten, på Stockholms stadsbibliotek är kritisk: – Vi vill kunna arbeta med aktuella böcker.H

dutlåning av e-böcker på biblioteken har fått flera förlag att spärra nya titlar. Norstedts införde en karenstid för nyheter redan i september.

– Vi är smärtsamt medvetna om att det här är en fråga som måste lösas och att det är ett problem för biblioteken – vi vill ju värna om ett stort e-boksutbud. Men vi jobbar med att bygga e-boksmarknaden och måste värna om våra författare och förlagsverksamheten. Fast vi ser inte det här som en långsiktig lösning, säger Teresa Knochenhauer, publicistisk chef för pocket, e-böcker och ljudböcker på Norstedts.

Även Mattias Boström, redaktions- och produktionsansvarig på Piratförlaget, som sedan årsskiftet infört en karenstid på tre månader, säger att åtgärden kan vara temporär i väntan på en ny modell för utlåning.

– I dag har vi ett system som vi vill ändra på, men eftersom vi inte har något nytt system ännu så är det här ett sätt att styra litegrann. Men vi får se, möts det av extrema protester får vi ändra oss.

Tror du att utlåningen påverkar försäljningen negativt?

– Inte i jättestor utsträckning, men i takt med att e-boksmarknaden växer är detta ett sätt att göra det mer attraktivt att köpa e-böcker. Vi har väldigt få sätt att styra det hela eftersom det system vi har i dag på biblioteken innebär helt fri och obegränsad utlåning från dag ett, säger Mattias Boström.

Men Teresa Knochenhauer säger att Norstedts direkt märkte en effekt på försäljningen:

– Vi såg att den ökade på enskilda titlar.

Mikael Petrén, chef för den virtuella enheten på Stockholms stadsbibliotek, förvånas över att förlagen dragit in de nya e-böckerna utan att meddela biblioteket.

– Det har inte kommunicerats på ett tydligt sätt. Vi snubblade över det här. Frågan är allmänt problematiskt. Vi behöver arbeta med aktuella böcker och det kan vi inte göra med karenstider.

Zlatan-biografin har slagit rekord i både utlåning och försäljning – totalt har 13 000 e-böcker lånats och köpts. Vanligtvis står utlåningen för runt 80 procent. Men för Zlatan-boken är låneandelen större.

Magnus Nytell, chef för Bonnierförlagens digitala utgivning, säger att han har full förståelse för att Norstedts stoppar nya titlar, men Bonnierförlagen gör det än så länge inte.

– Vi tittar på olika alternativ för att hitta en lösning med biblioteken utan att behöva införa karens. Men det kan bli så att vi gör det.

För digitala ljudböcker är begränsningarna mer omfattande än för e-böckerna. Bonnier Audio släpper inga strömmande ljudböcker till bibliotek. Norstedts har sex månaders karens både för nedladdade och strömmande ljudböcker. Även Storyside har sex månaders karens på strömmande ljudböcker.*

Förlag och bibliotek är överens om att nuvarande modell inte fungerar, men man är inte överens om hur frågan ska lösas. Magnus Nytell tycker att den modell som Förläggareföreningen föreslagit – ett licenssystem där e-böcker hanteras på liknande sätt som fysiska böcker och antalet utlån begränsas – har många fördelar och pekar på att den är vanlig i andra länder.

Men Mikael Petrén gillar den inte.

– Den har en enda fördel: det blir något enklare för biblioteken att budgetera. Men den blir dyrare för kommuner och bibliotek och sämre för allmänheten eftersom utbudet blir sämre.

*Artikeln har uppdaterats.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.