Tillbaka

Förlag öppnar bokhandel i Hornstull

2022-03-30
av Carina Jönsson
Kristian Borg utanför Hornstulls bokhandel.
Foto: Carina Jönsson

Verbal förlag startar bokhandel i Hornstull i Stockholm. Inriktningen ligger på facklitteratur från mellanstora och mindre förlag. Och att skapa en levande scen för samtal om litteratur och samhälle.

Inspirationen kommer från andra förlag som startat bokhandel i närheten: Gamla stans bokhandel (Volante) och Aspuddens bokhandel (Tankekraft). Men tankarna på en bokhandel är också en slags pandemieffekt. Efter att ha suttit och redigerat text senaste åren – och med en utgivning som nästan fördubblades mellan 2020 och 2021, från 13 till 25 titlar 2021, ville Verbal förlag starta en mötesplats där man även pratar om litteraturen.
– Jag kände att det är nu eller aldrig, innan man blir för gammal och trött, säger Kristian Borg, Verbals förlags ena ägare.
Han är journalist i botten och driver förlaget tillsammans med en gammal journalistkollega, Per Björklund. 
– Men han bor i Gnesta med fyra små barn så han kommer inte vara i bokhandeln så mycket, säger Kristian Borg.
Verbal förlag ger ut reportageböcker, debatt, essäistik och skönlitteratur. Förlagets böcker kommer så klart finnas till försäljning tillsammans med böcker från andra förlag. Bland dem märks titlar från Tankekraft, Ad hoc förlag, Lind & Co och Teg Publishing. Men man kommer även sälja en del barnböcker och konstböcker.
Varför just Hornstull?
– Det är ett jättebra läge. Det är fortfarande något av en arbetarstadsdel, samtidigt som det börjat flytta in folk som är väldigt intresserade av sociala frågor, miljö och hbtq.
Kristian Borg poängterar att bokhandeln inte är en renodlad vänsterboklåda.
– Vi vill vara bredare än så, säger han.
Förutom bokhandeln, som ryms på 40 kvadrat, ligger ett litet fotogalleri på 1,5 gånger 1,5 meter, i ett anslutande rum. Första utställningen är Benke Carlssons gatufoto från kvarteren kring Hornstull. Galleriet har fått namnet C/o Hornstull, det är också namnet på premiärutställningen.
Samarbete med lokala verksamheter i Hornstull är något Kristian Borg trycker hårt på. Men även samarbete i branschen.
– Rasmus [Redemo, Tankekraft förlag, Aspuddens bokhandel och Östhems bokhandel, reds. anm.], kommer faktiskt förbi med must snart som vi ska sälja här i butiken. Han bor ju på Österlen nu och gör egen must.
Hornstulls bokhandel invigs den 2 april.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.