Tillbaka

Förlag osäkra kring närvaro på Bokmässan

2016-12-13
av Sara Djurberg
Flera förlagschefer fanns på plats när Bokmässan presenterade sin nya utställarpolicy
Foto: Sara Mac Key

Reaktionerna på Bokmässans policy om vem som ska få ställa ut är delade.

På flera förlag, däribland Norstedts, diskuteras nu huruvida man ska delta på nästa års mässa eller inte.

Efter vd Maria Källssons presentation på Fotografiska i Stockholm var reaktionerna splittrade bland förläggarna som fanns på plats.

Många uppfattar mässans arbete som nödvändigt och grundligt utfört, samtidigt höjs röster om att det kvarstår oklarheter.

En av dem som satt i publiken var Eva Gedin, förlagschef på Norstedts och ordförande i Förläggareföreningen.

– Föreningen kommer att bjuda in mässan till ett möte. Det finns fortfarande många frågor där vi behöver få tydligare besked, exempelvis detaljfrågor om säkerheten, säger hon.

Den delen har även Dag Hernried, vd för Alfabeta, frågor kring. Han ställer sig frågande till att inga metoder presenterades för hur Bokmässan ska agera om besökare eller utställare känner sig otrygga under mässan.

– Vi fick också höra att Nya Tider godkänns om de ansöker – men inte alla som har liknande idéer. Det är en ganska luddig princip, säger Dag Hernried.
Eva Gedin betonar att det är upp till var och en av Förläggareföreningens medlemmar att ta ställning till om man vill närvara på Bokmässan. Norstedts själva är inte på det klara med hur de ska göra.

– Vi har haft ett enskilt möte med mässan i veckan, säger Eva Gedin.

Finns alternativet att inte ställa ut med i den diskussionen?

– Vi har inte tagit beslut ännu. Det här är jätteviktiga frågor även för oss och det finns andra sammanhang där liknande frågor kan dyka upp, säger hon

Inte heller Alfabeta har tagit ställning till om förlaget ska delta nästa år. Dag Hernried hänvisar till den kommande diskussionen inom Förläggareföreningen.

– Det är något som alla förlag behöver tänka över.

Även representanter från de Alfabeta-ägda förlagen Ordfront och Galago fanns på plats under tisdagens seminarium.

Ordfronts vd Pelle Andersson är, trots de många frågetecknen, positiv till Bokmässans besked om att även extrema röster är välkomna.

– Jag tror att det är den enda rimliga hållningen. Men det bygger också på att det finns en uttänkt apparat för hur man ska hantera det under själva mässan. Den planen har vi inte sett ännu och det inger en viss oro, säger Pelle Andersson.

Johannes Klenell, förläggare på Galago, tycker att beskedet kom för snabbt.

– Inga av de som var kritiska till Nya Tiders deltagande hördes från scenen i dag. Det gör att vi förväntas gå härifrån med en idé om att vi nådde konsensus. Men frågan är för svår för det, säger han.

 

Sara Djurberg

Kalle Laxgård

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.