Tillbaka

Förlag plockar bort Anne Frank-referens ur bok

2021-06-09
av Carina Jönsson
I Sverige ger Lovereads ut Elin Hilderbrands böcker. Här är hon aktuell med 28 somrar.
Foto: Nina Subin

De brittiska och amerikanska förlagen Hodder och Little, Brown and Company plockar bort en passage ur författaren Elin Hilderbrands nya roman Golden girl. Detta sedan en Anne Frank-referens i boken väckt kritik.

Det är den amerikanska författaren själv som bett sina förlag att ta bort den delen av romanen som kritiserats i sociala medier, skriver Bookseller. Passagen som tagits bort lyder: ”Du föreslår att jag ska gömma mig här hela sommaren? Frågar Vivi. Som…som Anne Frank?”
Författaren bemöter själv kritiken på Instagram, där hon skriver.
”I en tillbakablicksscen i Golden girl, s 144, jämför sig min huvudkaraktär Vivi med Anne Frank. Jag vill helhjärtat be om ursäkt för det. Det var menat som en överdrift men var ett dåligt beslut som var stötande och smaklöst. Jag har bett min förläggare att genast ta bort passagen från den digitala versionen av boken och från alla framtida tilltryck”.
Elin Hilderbrand har gett ut 27 romaner, i Sverige ges hennes böcker ut av Lovereads, där hon är aktuell med titeln 28 somrar.
 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.