Tillbaka

”Förlagen har aldrig varit så pigga som nu”

2022-08-19
av Kalle Laxgård
Foto: Wikimedia Commons

Mer fokus på författare och unga läsare – mindre fokus på världsrekord i längd. På söndag firar Bokbordet i Stockholm 30 år efter två års frånvaro på grund av pandemin.

Bokbordet föddes 1990 sedan en politiker i Stockholms stadshus tyckte att staden behövde en bokfest. Uppdraget tilldelades Stadsbiblioteket och bokbordet blev omedelbart populärt.

För några år sedan ansåg sig Stadsbiblioteket och Kulturförvaltningen inte längre ha råd att driva bokbordet varpå intresseföreningen för Norra Latin tog över.

Därmed slutade bordet också att marknadsföra sig som världens längsta bokbord – 1993 noterades längden i Guiness rekordbok – för att i stället bli Bokbordet Stockholm.

Så hur långt blir bordet i år?

– Förut gick det ju ända från Barnhusgatan ner till Strömgatan men nu är det lite mer uppsplittrat. Det blir väldigt många bord vid Norra Latin istället, säger Gunilla Berglund, bokbordskoordinator.

Som mest har Bokbordet tidigare varit uppe i 600 bord. Toppen nåddes runt 2014–2015. Men så många blir det inte år.

– Det säger alla inom kulturen, att det gått nedåt efter pandemin. På Stadsteatern har de svårt att sälja sina biljetter till exempel. Men vi är jätteglada, för det är jättemånga förlag som är med i år!

Hon får det till 32 anmälda bokförlag, i huvudsak mindre aktörer.

– Och de har aldrig någonsin varit så pigga som nu! säger Gunilla Berglund.

Fortfarande har ingen konkurrerat ut bordets längd i Guiness rekordbok, konstaterar hon. I år räknar hon med att bordet sträcker sig Drottninggatan ner till jämnhöjd med Åhléns.

– Så det är ändå rätt så hyfsat.

Vet du om det finns något bokbord som jagar rekordet?

– Nej, det vet vi inte. Jag har fått samtal från utlandet om hur vi praktiskt genomför ett sådant långt bokbord men känner inte till någon som satt i gång ett.

Snarare än längd ligger fokus numera på böcker, program och författare. Till 30-årsjubileet deltar bland annat författare som Göran Greider, Eva Lindström, Pascal Engman och Åsa Erlandsson.

Det ska också finns en avskild del för barn vid Norra Latin och en egen ungdomssektion.

– Det är första gången någonsin som vi har en ungdomssektion, det kommer vara massor som händer där, säger Gunilla Berglund.

Stämmer det att du har varit med i alla år sedan starten?

– Ja, det gör det! Gamla tanter som inte ger sig, haha!

Ni har tvingats till två års uppehåll nu. Hur känns det att dra i gång bokbordet igen?

– Det ska såklart bli jättekul!

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.