Tillbaka

Förläggareföreningen bakom ny bok om Gui Minhai

2018-08-10
av Emma Olsson
Journalisten Jojje Olsson skriver boken som kommer under Bokmässan.

Till bokmässan släpps en ny bok om den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai. En av aktörerna bakom boken är Förläggareföreningen. 

Jojje Olsson är journalist och har skrivit länge om Kina. Hans bok De kidnappade kinasvenskarna, som gavs ut tidigare i år, handlar bland annat om Gui Minhai.

Förläggaren, som levt under husarrest en period, blev bortförd av kinesiska säkerhetsagenter från ett tåg i januari i år.
– Vad som skett med Gui Minhai sedan dess har aldrig blivit nedtecknat på svenska annat än i korta, fragmentariska nyhetsartiklar. Bland annat har han tvingats framträda på statlig tv och fördöma Sverige, blivit nekad läkarvård och sannolikt även torterad. Allt detta ska min nya bok nu dokumentera, förklarar Jojje Olsson.

Bakom sig har han, förutom Förläggareföreningen, även Expressen och Norstedts.

– De metoder de kinesiska myndigheterna använder, med framtvingade erkännanden och misskreditering av hans person och verksamhet, är helt oacceptabla. Och när man nu ytterligare trappat upp sin smutskastningskampanj tyckte vi det var angeläget att uppmärksamma frågan i samband med årets bokmässa, säger Eva Gedin, ordförande för Förläggareföreningen.

Det var i juni i år som 45 svenskar från bokbranschen, media, rättsapparaten och universiteten, skrev under en uppmaning till de kinesiska myndigheterna om att släppa Gui Minhai.
Efteråt har en majoritet av avsändarna fått motta mejl och samtal från den kinesiska ambassaden, som framställt Gui Minhai som en brottsling.
– Jag hoppas att boken kan få läsarna att bli varse om de påverkansoperationer som kinesiska myndigheter bedriver världen över, och att dessa nu även letat sig till Sverige. Vi talar ofta om Ryssland på detta ämne. Men Kina har långt mer resurser och en ännu större ambition på detta område, säger Jojje Olsson.
Svensk Bokhandel försöker nå den kinesiske ambassadören, Gui Congyou.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.