Tillbaka

Förläggaren Andrey Yanushkevich häktad i Belarus

2022-05-27
av Karin Selåker Hangasmaa
Minsk, huvudstaden i Belarus.
Dzmitry Rylko, Wikimedia commons

Förläggaren Andrey Yanushkevich och hans medarbetare Nasta Karnatskaya har häktats i Belarus efter att ha öppnat en bokhandel i huvudstaden Minsk.

Andrey Yanushkevich och Nasta Karnatskaya befann sig i bokhandeln Knihauka i Minsk när de greps av polisen den 16 maj, rapporterar Radio Free Europe. Gripandet kom kort efter att butiken besökts av två regimtrogna propagandister. 

Polisen ska i samband med gripandet ha konfiskerat 200 böcker. Andrey Yanushkevich och Nasta Karnatskaya häktades senare.

Det är inte första gången Andrey Yanushkevich och hans förlag attackeras av diktaturen. Tidigare har förlaget fått utrustning konfiskerad, bankkonton frysta och tvingats lämna sitt kontor, skriver den svenska Förläggareföreningen i ett pressmeddelande om häktningen.

De senaste månaderna har regimen i Belarus slagit till mot flera regimkritiska och självständiga förlag. Landet har sedan 19 maj förbjudit en rad titlar, bland annat George Orwells 1984.

– Vi följer uppmärksamt utvecklingen i Belarus. Det är mycket allvarliga inskränkningar i yttrandefriheten som sker, och vi står bakom de internationella organisationerna i deras fördömande, säger Mikaela Zabrodsky, vd på svenska Förläggareföreningen.

LÄS OCKSÅ: ”Jag försvarar den ukrainska boken och dess skapare”

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.