Tillbaka

Förläggarveteran startar ny ljudbokstjänst

2021-09-16
av Kristian Lönner
Stefan Hilding.
Foto: Pelle Seth

Sverige har fått ännu en ljudbokstjänst. Poddboken heter den och ambitionen är att koppla ihop ljudböcker och poddar på ett nytt sätt. Dessutom flaggar initiativtagarna för ett kurerat urval av böcker.

Bakom Poddboken står Stefan Hilding, som bland annat grundade förlaget Rubicon på 80-talet och senare varit förläggare på både Wahlström & Widstrand och Norstedts, samt entreprenören Staffan Nordstrand som också gett ut böcker på MBM förlag, Pocketförlaget och Bokfabriken.

Poddboken säljer ljudböcker för styckpris och länkar ihop ljudboken med poddar, berättar Stefan Hilding.

– Vi kan jobba via de stora plattformarna, Acast och Spotify, där man kan gå in och provlyssna 3–4 minuter och sedan klicka sig vidare till vår app för att köpa boken. På sikt vill vi utveckla en större interaktivitet där man, om man vill, kan lägga in reklam, författarintervjuer, musik och andra mervärden, säger Stefan Hilding.

I nuläget är utbudet mycket begränsat och Stefan Hilding säger att det främst handlar om att visa förlag att tjänsten fungerar och är seriös.

– Vi kommer nu ta kontakt med alla svenska förlag som vi tycker har en bra utgivning.

Till skillnad från andra ljudbokstjänster är tanken inte att ha alla böcker tillgängliga.

– Det ska vara ett mer personligt urval.

Konkurrensen är stenhård, hur ska ni klara det?

– Det är lite som med småförlag. Man tror på en viss utgivning och det bygger på engagemang och att man är med i urvalet.

Vad siktar ni på ekonomiskt?

– Alla vill väl livnära sig och göra en vinst men vi har inga överdådiga ambitioner och vi siktar inte på utlandet. Nu vill vi bygga upp en affärsmodell och vara den personliga sajten och sedan utveckla det här med poddar, säger Stefan Hilding.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.