Tillbaka

Förlagssystem byter vd

2020-01-16
av Kalle Laxgård
Foto: Pressbild

Akademibokhandelns förre inköps- och logistikchef Harold Op het Veld tar över som vd på Förlagssystem när Pär Nilsson lämnar.

Harold Op het Veld tillträder i mars.

I samband med det får lämnar Pär Nilsson, som varit vd för Förlagssystem sedan 2014, posten.

Enligt Joachim Zetterlund, ordförande för Förlagssystem, vill man byta profil.

– Harold Op het Veld har en väldigt gedigen logistikbakgrund. Han kommer från att ha jobbat mer direkt med logistikfrågorna, vilket gör att han har en djupare kompetens och kan utmana oss i sådant som går att förändra och förbättra framgent.

Får Pär Nilsson sparken?

– Pär Nilsson och jag har diskuterat det och behovet av en förändring av vilken typ av profil man behöver ha. Så jag skulle inte använda de orden. Vi är överens om att det är ett bra tillfälle att byta person.

Enligt Pär Nilsson har de två haft en bra dialog.

– Jag har varit vd för bolaget i sex år och känner att det är ganska lagom.

Hade du velat fortsätta?

– Jag är 53 år och känner att jag har ett par uppdrag kvar som vd. Då kan man inte stanna för länge på ett bolag, säger Pär Nilsson.

Harold Op het Veld har bland annat varit inköps- och logistikchef på Akademibokhandeln, men även jobbat med logistik inom andra branscher. Det är något Joachim Zetterlund värderar högt.

– Den kompetensen känns värdefull att få in eftersom vi expanderar vår erbjudande till andra branscher. Vårt ursprung är bokbranschen men vi försöker även ta oss in i diverse andra, säger han.

Under det senaste året har Förlagssystem tagit in ett 20-tal nya kunder som verkar utanför bokbranschen. Några exempel är Lace laboratory, leksaker.se och Face Stockholm. 

–  Det arbetet behöver vi fortsätta med eftersom tillväxten i bokbranschen som sådan är blygsam, eller snarare negativ. Det handlar inte så mycket om vilka branscher vi adderar som typ av försändelser: Det är klart att ska det skickas typ grillar, då är vår set up inte optimal eftersom den är anpassad för böcker, säger Joachim Zetterlund. 

Under hösten har Förlagssystem har haft problem med implementering av it-system som också lett till försenade leveranser.

Är det också ett skäl till att ni byter vd?

– Nej, det är inte huvudskälet. Sen är en vd alltid ytterst ansvarig för allt som händer i vd:ns verksamhet men det är inte den omedelbara drivkraften.

Närmast kommer Harold Op het Veld från en tjänst som head of supply chain på dryckesföretaget Vitamin well.

– Jag har arbetat med logistiklösningar under 25 år i flera branscher, bland annat i bokbranschen. Det ska bli fantastiskt roligt att få leda ett företag vars kärnverksamhet är logistik och på en marknad som jag känner så väl, säger Harold Op het Veld i ett pressmeddelande.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.