Tillbaka

Fortsatt framåt för brittiskt ljud

2018-12-05
av Emma Olsson
Lily Allens My Thoughts Exactly – storsäljare för Bonnier Books UK
Foto: Belle Howard

Oberoende förlag i Storbritannien utmanar de stora aktörerna på den snabbväxande ljudmarknaden – och väljer att göra det in-house.

Bonnier Books UK gav ut sin första egenproducerade ljudbok i somras, Lily Allens My Thoughts Exactly, som såldes 20 000 gånger under sina första två månader, skriver the Bookseller.

Under året har även Faber, Trigger Press och Head of Zeus vevat i gång ljudutgivningen. Profile Books gick samman med Little Brown för att göra ljud till en del av kärnverksamheten, med Robert Greenes The Laws of Human Nature som bästsäljare på Audible som resultat.

De stora förlagen, HarperCollins, Hachette UK och Pan Macmillan, rapporterar tvåsiffriga omsättningsökningar för streamade böcker jämfört med förra året.

Trots att Audible är marknadsledande, så har den brittiska marknaden fått nytillskott. San Fransisco-baserade Hibooks, som har 600 000 användare internationellt, öppnade upp i Storbritannien för ett år sedan. Under de senaste månaderna har kundbasen femfaldigats, enligt the Bookseller, som också rapporterar att Storbritannien snart förväntas gå om Kanada som företagets näst största marknad efter USA. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.