Tillbaka

"Frågan hur det känns är för tidigt ställd"

2019-10-10
av Kristian Lönner, Kalle Laxgård
Foto: Niklas Strömberg

I skånska Linderöd jublade Mikael Nydahl när 2018 års Nobelpris tillkännagavs. I närmare 20 år har han gett ut Olga Tokarczuk på sitt förlag Ariel.

Nu är författaren på väg över till Albert Bonniers – som också ger ut 2019 års pristagare Peter Handke.

– Frågan hur det känns är för tidigt ställd. Jag är naturligtvis glad för Olgas skull och det känns otroligt fint att på det här sättet kröna vårt tjugoåriga samarbete, säger en märkbart tagen Mikael Nydahl som tog emot beskedet ensam på kontoret.

Han berättar för SvB att förlaget befinner sig i en process där man lämnar över författarskapet till Albert Bonniers förlag.

– Den processen är långt kommen och vi är överens om hur det ska se ut. Vi kommer ge ut ett par av hennes titlar under gemensamt förlagsnamn nu.

En del av Olga Tokarczuks böcker finns tillgängliga men Mikael Nydahl räknar med att de snabbt kommer sälja slut.

– Det finns en del tillgängligt men vi har tryckpressarna beredda.

Vad betyder det här för ditt förlag?

– Det vet jag inte ännu för det här är mitt första Nobelpris. Men det är naturligtvis en fantastisk händelse.

På Albert Bonniers förlag är man överrumplade av nyheten. Att förlaget blir utgivare av båda pristagarna är stort.

– Det har spekulerats mycket och ingen tror jag har varit närheten av den här kombinationen, säger Daniel Sandström, litterär chef.

Att Olga Tokarczuk varit uppe på vadslagningslistorna är en sak, menar han.

– Men Peter Handke har varit ett namn så länge och samtidigt alltid ansetts så kontroversiell att det inte skulle vara ett självklart val. Det är en fantastisk författare med ett fantastiskt författarskap. Och det är naturligtvis roligt att det är det som nu kommer att upptäckas, säger Daniel Sandström.

Och hur ska ni fira?

– Med det vi gör helst av allt: Att försöka få fram böckerna och göra dem så bra det bara går i det här läget. Man är beredd men man är ändå inte beredd.

Samtidigt som Olga Tokarczuk blir en Albert Bonniers-författare är det en 20-årig arbetsrelation som avtar för Mikael Nydahl.

För SvB berättar han hur det gick till när de två började arbeta ihop.

– Vi var på jakt efter unga, intressanta polska författare för ett förlagsprojekt för tjugo år sedan. Olga var ganska omskriven och hade tagit sina första steg ut i Europa, framför allt i Tyskland. Vi kontaktade henne och frågade om hon ville samarbeta.

Hur skulle du vilja beskriva hennes storhet?

– Jag brukar kalla henne för en stor europeisk författare, vilket innebär att hon på ett otroligt originellt sätt förhåller sig till det som är de stora europeiska erfarenheterna från 1900-talet. Hon gör det men en väldigt skarp blick på människan eftersom hon är psykolog i botten, säger Mikael Nydahl.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.