Tillbaka

Framgångsrik bokhandel till salu

2021-06-07
av Kristian Lönner
Åsa och Tomas Kidelius känner sig klara med Bok & Bild.
Foto: Sara Mac Key

Åsa och Tomas Kidelius har bestämt sig för att inte driva vidare Drottninggatans Bok & Bild. Bokhandeln ligger ute till försäljning men redan i höst kan dörrarna slås igen för gott.

– Vi är väldigt klara med det här nu, säger Åsa Kidelius.

Bokhandeln på Stockholms viktigaste handelsstråk Drottninggatan har ofta blivit omskriven, både för att den gått sin egen väg och för att det ekonomiska resultatet varit starkt. I det senaste bokslutet, från april 2020, anges omsättningen till 13,7 miljoner kronor och rörelseresultatet före avskrivningar var 1,2 miljoner kronor.

Nu har Åsa och Tomas Kidelius, som 2003 tog över efter Åsas pappa Birger, bestämt sig för att sätta punkt. Kontraktet för lokalen löper ut sista september och Åsa Kidelius hyser inget större hopp om att hitta en ny ägare.

– Nej, det är jättesvårt. De som kanske vill ha en bokhandel har inte alltid möjligheten och sedan tror jag många tycker att den här bokhandeln är så tätt knuten till oss. Det vi har gjort är inte rocket science men vi har jobbat på vårt eget sätt och kanske mer jagat egna grejer än vad andra har gjort, säger Åsa Kidelius.

Har pandemin haft ett inflytande på beslutet?

– Nej, inte för beslutet. Sedan är det klart att vi tappat jättemycket sista året och Drottninggatan är vad jag förstår den gata i Sverige som tappat allra mest trafik.

Vad är det som gör att ni känner er färdiga med bokhandeln?

– Innan vi fattade beslutet var det ganska svårt men när vi väl gjort det kan jag inte begripa varför vi tvekade. Det är många delar och det finns inget specifikt så. Vi har jobbat väldigt mycket och det är mer att vi känner oss nöjda nu.

Har ni en plan för vad ni ska göra efter bokhandeln?

– Nej, vi vet faktiskt inte alls. Vi har lite tankar men inget som konkretiserats.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.