Tillbaka

Franska förläggarföreningen oroas över jätteaffären

2022-01-07
av Kristian Lönner
Foto: Pixabay

Den franska förläggarföreningen uttrycker oro för en eventuell sammanslagning av landets två största förlagsgrupper – Hachette Livre och Editis. Både konkurrensen och den kulturella mångfalden hotas, menar föreningen.

Affären, som innebär att Editis ägare Vivendi köper Lagardère Group som äger Hachette Livre, har varit på gång en längre tid och ett bud planeras för nästa månad, rapporterar Bookseller. Men enligt den franska förläggarföreningen skulle en sammanslagning av de två största förlagsgrupperna i Frankrike inte vara till godo för branschen. 

Föreningen kräver att myndigheter, både på nationell och europeisk nivå, förhindrar att sammanslagningen leder till att den nya större förlagsgruppen utnyttjar sin marknadsledande ställning på fel sätt vilket skulle kunna leda till sämre konkurrens och mindre kulturell mångfald.

Tio franska författare har också publicerat en debattartikel i Le Monde där man argumenterar för att en sammanslagning kan hota yttrandefriheten.

De båda förlagsgrupperna är inte oväntat av en helt annan åsikt. Editis skriver i ett uttalande att sammanslagningen handlar om att bygga en starkare aktör som kan verka i en världsmarknad som nu förändras i snabb takt.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.