Tillbaka

Frida Edman: "Vi ligger i paritet med 2019"

2022-09-21
av Kristian Lönner
Frida Edman, ansvarig för Bokmässan.
Foto: Natalie Greppi

BOKMÄSSAN 2022. Bokmässan är tillbaka i fysiskt format – men ingen vågar säkert säga om intresset är detsamma som förut.

– Vi vet inte riktigt hur beteendemönstret ser ut hos våra besökare post pandemin, säger mässansvarig Frida Edman.

I normala fall börjar förberedelserna inför Bokmässan redan i maj året innan. Men på grund av pandemin kunde planeringen inför årets mässa inte börja förrän i januari i år. 

– Den största utmaningen med årets mässa har varit tiden och resurserna. Pandemin har också inneburit att vårt team inte har varit fulltaligt. Det påverkar på så sätt att det finns delar där vi är sena, vilket inte märks utåt men inåt, men nu börjar allt att falla på plats, säger Frida Edman.

Betyder detta att ni redan är lite sena inför nästa års mässa?

– Det är framför allt de internationella kontakterna som halkar efter lite. Men jag och Oskar (Ekström, programchef, reds. anm.) har verkligen försökt att ta de initiativen inför Bokmässan nu så vi har faktiskt en mängd olika ambassadörer på plats för att diskutera framtiden med.

Flera av de medverkande förlagen har beskrivit för SvB att man känner en viss osäkerhet kring hur stort intresset är för Bokmässan i år. Kommer verkligen alla besökare tillbaka?

– Tittar vi på biljettförsäljningen så ligger vi i paritet med 2019 men det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser för det är så många biljetter som säljs i dörren. Jag delar den osäkra bilden, säger Frida Edman och fortsätter:

– Vi har jobbat väldigt mycket med digitala kampanjer och erbjudanden och sänkt priserna för biljetter och seminariekort för att försöka ha lägre trösklar.

Får ni många frågor om pandemin och tänkbar smittspridning?

– Nej, vi får inte så många frågor om det. Det verkar inte som att oron är så stor bland de besökare som vi har kommunicerat med. Men vi vet som sagt inte riktigt.

Ni har i sociala medier jagat folk som kan jobba under mässan. Har det varit svårt att hitta tillräckligt med arbetskraft?

– Driften på Svenska Mässan och Gothia Towers är underbemannad som en rest av pandemin och vi sysselsätter hundratals människor under Bokmässan. Vi har några värdar kvar att lösa men det verkar som om vi har i stort sett allt på plats.

Klimatet är ett av året teman på Bokmässan. Vad gör ni själva för att bli mer klimatsmarta?

– Vi är mitt i vårt eget analysarbete och vi jobbar för att certifiera Bokmässan som ett hållbart evenemang. Men redan nu kompenserar vi för internationella flygresor och för författare i Sverige och Norden prioriterar vi tåg. Vi kompenserar för vårt tryckta seminarieprogram och är i år världens första vegetariska bokmässa. Vi kommer enbart servera vegetarisk och vegansk mat inne på mässområdet.

Till sist, vad ser du allra mest framemot på mässan?

– Det är faktiskt invigningen, att få gå upp på scen i Sydafrikas monter och hälsa alla välkomna till Bokmässan så som vi känner den igen. Det ser jag verkligen fram emot.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.