Tillbaka

Frihetspennan till Per Svensson

2020-10-12
av TT/ Litteratur
Foto: Jurek Holzer/ SvD/TT T

Journalisten och författaren Per Svensson är årets mottagare av Torgny Segerstedts frihetspenna.

Han får utmärkelsen för att han "med den goda stilen som kännetecken argumenterar han oförtröttligt, perspektivrikt och med en djupgående kunskap mot alla försök att normalisera rasism, trångsynt nationalism och auktoritär populism", som en del av motiveringen lyder.

Per Svensson är skribent på Dagens Nyheters kultursidor och har tidigare varit politisk redaktör på samma tidning. Tidigare har han varit chefredaktör på Kvällsposten, kulturchef på Expressen, kolumnist på Sydsvenskan samt skrivit en rad essä- och reportageböcker.

Frihetspennan har delats ut av Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne sedan 1996. Bland tidigare pristagare finns bland andra Gellert Tamas, Cecilia Uddén, Åsne Seierstad och Hédi Fried.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.