Tillbaka

Frustration bakom ny podcast

2016-05-09
av Niklas Strömberg
Johanna Lindbäck och Lisa Bjärbo
Foto: Petter Cohen

Författarna Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck tycker att mediabevakningen av barn- och ungdomslitteratur inte håller måttet.  

Med flera förlag i ryggen tar de nu saken i egna händer och startar podden Bladen brinner.

Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck, som båda har lång erfarenhet både som författare och journalister, gör ingen hemlighet av att det är frustration som är den största drivkraften bakom satsningen.

Deras egen analys är klar:

Bevakningen av barn- och ungdomslitteratur är undermålig på flera nivåer. Frågorna till genrens författare tycks alltid vara desamma, och journalisterna ”saknar inte sällan kompetens”.

– Och samtidigt som det i spåren av Pisa-resultaten varit så himla mycket diskussioner och krönikor om hur viktigt det är med barn- och ungdomslitteratur minskar bara utrymmet i media. Vi är frustrerade, säger Johanna Lindbäck.

Tanken med Bladen brinner är därför att vara en motvikt.

Podden ska fördjupa samtalet om barn- och ungdomslitteratur med hjälp av bland annat intervjuer, reportage och recensioner.

Att det finns ett hålrum att fylla tycks även flera förlag hålla med om.

Opal, Alfabeta, Bonnier Carlsen, Lilla Piratförlaget/Gilla och B. Wahlströms har alla valt att gå in med finansiering för att stödja projektet – totalt runt 50 000 kronor. Svar inväntas också från fler aktörer.

– Förlagens stöd betyder mycket, utan det hade det blivit betydligt mer av en gamble från vår sida, säger Johanna Lindbäck.

Från och med måndag den 16:e maj kommer även en kickstarter-kampanj vara i gång på podcastens hemsida.

– Vi vill kunna ta betalt för vår arbetstid men det är också viktigt att vi kan göra en proffsig produktion, i en riktig studio med en producent. Vi behöver även pengar för att kunna ta in frilansare till olika delar i podden.

Det första avsnittet av Bladen brinner är planerat till oktober. Säsongen följs sedan av ytterligare nio program.

– Det är det första målet. Men långsiktigt hoppas vi kunna göra betydligt mer än så, säger Johanna Lindbäck.

 

 

Fakta:

Lisa Bjärbo är journalist med en bakgrund på bland annat Kamratposten.

Hon har också skrivit ett tjugotal böcker för barn och unga.

Johanna Lindbäck är författare och lärare, med en bakgrund som Sveriges förra

läsambassadör och grundare av boksajten Bokhora. Hon har skrivit ett tiotal barn- och ungdomsböcker.

Bladen brinner är en bok av Barbro Lindgren. Enligt Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck är författaren positiv till podcastprojektet och har gått med på att bokens namn används som titel.

 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.