Tillbaka

Gallimardchef vill sänka e-boksmoms

2009-12-11
av Johanna Westlund
Gallimards vd har lämnat in en petition om att sänka momsen på e-böcker. Han får bland annat stöd av Frankrikes förläggareförening, och nu vill han mobilisera övriga EU-länder.

msen för e-böcker ska vara densamma som för fysiska böcker. Det vill Gallimards vd Antoine Gallimard, som lämnat in en petition till Europaparlamentet. Hans skrivelse har undertecknats av bland andra högt uppsatta chefer på Flammarion, Minuit och den franska förläggareföreningen, SNE.

Gallimard vill nu även mobilisera sina kollegor i EU:s övriga medlemsländer i frågan, och menar att det är viktigt att momsen sänks »så snart som möjligt« eftersom e-boksmarknaden är i en viktig tillväxtfas.

Enligt dagens franska skattelagsstiftning räknas försäljningen av en e-bok via nätet som en tjänst, och är därför belagd med högre moms än en fysisk bok.

Gallimard kallar i sitt förslag resonemanget kring bokmomsen ologiskt, och skriver att man med dagens skatt pressar aktörerna i den privata kultursektorn genom att »upprätthålla ett system som diskriminerar och de facto tjudrar utvecklingen av en frambrytande marknad«.

Men han hyser små förhoppningar om att få till stånd en momssänkning:

– I dag är det en väldigt, väldigt liten chans att lyckas, sa Antoine Gallimard i en intervju med Le Figaro vid Forum d’Avignon i slutet av november:

– I Bryssel anser man att det är en tjänst, och att e-boken ska ha den högre momsen. Så det verkar svårt.

I februari beslutade EU:s finans­minist­rar att medlemsländerna själva skulle få besluta om tillämpning av en lägre momssats på »books on all physical means of support« (på svenska ungefär »böcker för alla typer av hjälpmedel«).

I Sverige tog man fasta på att detta gällde fysiska ljudböcker.

Men i uttalandet från finansministrarna framgick det att den lägre momsen förmodligen även kan omfatta mp3- och e-böcker. I maj tog finansministerrådet ett formellt beslut om momsdirektivet:

– I det beslutet står det att den reducerade skattesatsen gäller tillhandahållande, inklusive lån, av böcker på alla typer av fysiska bärare, säger Agneta Bergqvist, departementsråd.

Huruvida det innefattar e-böcker är inte en politisk fråga, menar hon:

– Då är vi inne i en tillämparfråga, och det är en fråga för Skatteverket.

Fransk moms
Tryckt bok: 5,5 %
E-bok: 19,6 %

Svensk moms
Tryckt bok: 6 %
E-bok: 25 %

Läs mer i SvB nr 21: Piratförlaget prövar e-boksmomsen

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.