Tillbaka

Gemensam kampanj för att läsa i karantän

2020-03-23
av Sophie Tanha
Bokbranschen uppmanar till läsning i karantän för att minska spridningen av corona
Kristina Ahlinder, vd Förläggareföreningen
Foto: Ylva Sundgren/ Genrebild

Stanna hemma och läs – av solidariska skäl. Det uppmanar Förläggareföreningen, Bokhandlareföreningen och Författarförbundet till genom att lansera en gemensam läskampanj.

Med hashtaggen #hemmamedenbok vill Förläggareföreningen, Bokhandlareföreningen och Författarförbundet inspirera människor att just stanna hemma med en bok för att hjälpa samhället skydda sig mot coronasmittan. Alla förlag, bokhandlare, författare och bokläsare uppmuntras till att sprida kampanjen på sina sociala plattformar.

– Det är så viktigt att vi håller oss hemma, man kan inte röra sig på samma sätt som tidigare. Då tycker vi författare, förläggare och bokhandlare att man kan passa på att läsa en bok. Boken öppnar ju upp för nya världar och kan hjälpa en fly vardagen hemma, säger Kristina Ahlinder, vd för Förläggareföreningen.

Det var ett av Förläggareföreningens medlemsförlag som hörde av sig med idén om en hashtagg. Kristina Ahlinder ringde föreningarna och förbundets tre ordföranden; Eva Gedin, Maria Hamrefors och Grethe Rottböll för att föreslå en gemensam kampanj.

– Alla var helt med på att göra det här tillsammans. Det är faktiskt inte så vanligt att vi går samman så här, det känns roligt och viktigt att vi kan göra det i såna här lägen, säger Kristina Ahlinder. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.