Ger ut 122 ljudböcker i Norge

Kristoffer Lind på Lind & Co gav under 2018 också ut ett 20-tal ljudböcker i Finland och några i Tyskland. Polen står näst i tur.

Lind & Co storsatsar på den norska ljudboksmarknaden med 122 titlar i år. Totalt lägger förlaget nära fem miljoner kronor på den norska marknaden.

Publicerad

Förra året gjorde Lind & Co ett test med tre ljudböcker på Storytel i Norge. Det var två deckare och en biografi om Utøya – tre titlar som tidigare inte digitaliserats och som var skrivna av författare som inte är särskilt kända i Norge.

– Det gick väldigt bra. En av deckarna hamnade på första plats på Storytels topplista. Vi hade lite tur, men hade också valt rätt bok, rätt omslag och en känd inläsare, säger förlagschef Kristoffer Lind på Lind & Co.

Försöket gav mersmak men fastprisreglerna på den norska marknaden ställde till problem. Enligt dem räknas streaming som ett nytt format, vilket innebär att en titel får släppas först i maj året efter originalutgivningen.

– Med så otroligt långa ledtider gäller det att samla på sig så många titlar som möjligt, säger Kristoffer Lind.

Resultatet blev att Lind & Co under förra året producerade 122 nya ljudbokstitlar som kan släppas i maj i år. Samtliga är gjorda med norska inläsare i Norge. Samtidigt har produktionen fortsatt med ytterligare ett drygt 50-tal titlar för nästa år.

Genremässigt handlar det om deckare, spänningsromaner, biografier och historiska serieromaner, som är mycket populära i Norge. Kostnaden ligger på totalt nära 5 miljoner kronor.

– Det är en väldigt stor satsning. Men vi vet ju vad vi gör. Jag tror att det blir en bra investering, säger Kristoffer Lind.

Powered by Labrador CMS