För giftig för Ordfront?
Lionel Shriver är en prisad amerikansk författare med ett dussin böcker bakom sig. Hennes internationella genombrott kom 2005 med den kontroversiella romanen Vi måste prata om Kevin, som handlar om den 15-åriga Kevin som skjuter ihjäl sju skolkamrater och två anställda på sin skola. Boken filmatiserades 2010.
I Sverige gav Ordfront ut boken och förlaget har sedan dess fortsatt med Lionel Shrivers titlar. Författaren har också besökt Sverige vid flera tillfällen.
2016 kom hennes senaste roman The Mandibles, en dystopisk framtidsskildring av ett ekonomiskt kollapsat USA, där familjen Mandible kämpar för sin överlevnad. Ett tema är invandring och personer i boken ger bland annat uttryck för antimuslimska åsikter.
Pelle Andersson beslöt att inte ge ut boken, vilket han meddelade Lionel Shrivers agent i Sverige, Ulf Töregård. Där kunde berättelsen slutat. Men Shriver krävde ett skriftligt besked.
I ett mejl skrev då Pelle Andersson bland annat att »… debattklimatet och den växande högerextremismen i Sverige gör det för tillfället mycket svårt att publicera din senaste bok. Jag tror att den kommer att misstolkas och kanske användas på fel sätt i debatten.«
I en intervju i The Guardian den 14 april gav Lionel Shriver offentligt uttryck för sin besvikelse:
»Jag förlorade precis min svenska förläggare som publicerat alla böcker sedan Vi måste prata om Kevin. Det finns ett sidotema i The Mandibles om invandring, och allt som är det minsta lilla negativt om invandring är giftstämplat i Sverige. Det är mycket tråkigt.«
Artikeln i The Guardian har hittills inte uppmärksammats i Sverige och Pelle Andersson hade helst velat slippa en debatt om sitt beslut, även om han fortfarande står bakom det.
– Det finns människor i boken som talar om muslimer på ett sätt som jag tycker är fördomsfullt och inskränkt. Jag ville inte vara den som ger ut boken, säger Pelle Andersson.
Men det är ju en roman, med fiktiva personer?
– Jag står inte bakom allt som står i alla böcker vi ger ut. Det är inte det jag menar. Det finns ju massor av människor som ger uttryck för helt stolliga åsikter. Men just den ställning som den här boken tar tycker jag att det finns tillräckligt mycket av i den svenska debatten.
Pelle Andersson säger också att det finns fler orsaker till att inte ge ut The Mandibles, bland annat att Lionel Shrivers böcker haft vikande upplagor. Men att hon i The Guardian valt att lyfta fram skälet om invandring.
– Jag är förtjust i Lionel Shriver och jag klagar inte på hennes bok, utan på hur den kan komma att användas, säger Pelle Andersson.
"Jag vill återupprätta författaren som en omstörtare." Lionel Shriver kommenterar Ordfronts beslut.
Vad tyckte du om artikeln?