Glada tongångar inför bokhelgen – trots regnet

Peppen hos Novellix och Tranan inför bokhelgen.

Stockholms bokhelg är i gång. Runt om i staden öppnar förlag, bokhandlar och andra kulturplatser sina dörrar för litteraturintresserade.


– Det är bara att hoppas att de tar sig ut – med paraply, säger Helena Landberg i Gamla stans bokhandel.

Publicerad

Vårsolen gassar över Stockholm. En halv trappa ner i hörnet Åsögatan/Nytorgsgatan botaniserar ett medelålders par bland de färgglada omslagen i Novellix och Tranans lokal.

Det är torsdag eftermiddag och Stockholms bokhelg ligger i startgroparna.

– Vårt schema är att öppna upp butiken. Vi tänker att det är perfekt, att vara med under helgen när alla är ute. Så vårt program är att vara här och sälja noveller, säger Lena Hammargren, vd på Novellix.

Det är mer än två år sedan förlaget flyttade in i lokalen, tillsammans med Tranan. På sistone har de byggt om och anpassat den till en riktig butik, där förlagen har varsitt arbetsrum innanför.

Under höstens bokhelg deltog de i bokbordet på Södermannagatan tillsammans med fler förlag. Årets satsning är att vara på plats i sin egen butik och försöka få fler att hitta hit.

– Det känns roligt, jag tycker det är väldigt bra att ha det nu på våren. Det hade det blivit väldigt konstigt att ha det i höst, med krock med Bokmässan, säger Lena Hammargren.

Något författarprogram har förlaget inte. Det har inte heller Tranan. Däremot premiärvisar Tranan en film, Tranan sessions.

– Det är en minidokumentär om våra författare som vi arbetat med under pandemin när vi inte kunde bjuda hit dem. Så det är premiär i kväll. Det är originellt och annorlunda, regisserat och lite som gamla Kobra-inslag, säger Johannes Holmqvist, förlagschef på Tranan, och visar de framställda filmvisningsstolarna med tillhörande snacks.

Lars Sund berättar om fåglar.

En stadsdel bort, i Gamla stan, sitter Förlagets författare Lars Sund på en scen och pratar om ugglor med Pekka Heino. Pekka Heino undrar: Hur beskriver man euforin av att se en fågel?

Det är svårt, säger mannen som skrivit En morgontrött fågelskådares år.

– Det behöver inte vara en fågel som är alldeles ny för en. Men det är en lycka som växer i bröstet på en. Sen sitter den liksom kvar länge, man kan liksom slicka på den, säger Lars Sund.

Samtalet är ett av 34 samtal som Gamla stans bokhandel har torsdag till söndag.

Hur hinner ni det?

– Vi har inte ätit hittills i dag, säger butikschefen Helena Landberg med ett leende klockan 15.30.

Vissa av samtalen hålls i Storkyrkan ett par gator upp. Att butiken ska vara med är en självklarhet, menar hon.

– Vi ska sprida litteraturen!

Ni hade ett späckat schema även i höstas. Vad lärde ni er av det som ni tar med er i år?

– Att vi har en timme per samtal nu och inte en halvtimme. Det var alldeles för stressigt och man hann inte handla böcker emellan. Nu hinner man signera och byta till nästa punkt.

Säljer man några böcker då?

– Lite grann. Det kunde ha varit mer.

Hon står på trottoaren utanför butiken på Stora Nygatan. Solen skiner och folk strövar upp och ner för gatorna i Gamla stan. Hon hoppas att det ska komma ordentligt med bokintresserade kommande dagar. Men väderleksrapporten oroar henne.

– Det är bara att hoppas att de tar sig ut – med paraply.

Morgonsamtal på Akademibokhandeln.

Följande morgon regnar det ymnigt. På Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan har man bjudit in till ett samtal med livsbalans-författarna Sekina Kling och Mia Törnblom – med start redan 08.30.

– Jag har jobbat med Sara Lindegren på Bokfabriken, som jag känt i många år och har så bra energi. Jag litar på henne, på att det kommer folk. Och så ville hon bjuda på frukost. Då säger jag: ”javisst, Sara!”, säger Marina Sobasjnikov, medarbetare i butiken och ansvarig för författarbokningar.

Framför scenen sitter ett 25-tal åhörare, många med grått hår, flera med koncentrerad min och anteckningsblock.

– Vi har några grejer under bokhelgen. Vi kör lite i dag och lite i morgon säger Marina Sobasjnikov.

Själv hade hon mest sett fram emot ett samtal med Susanne Osten, som tyvärr ställts in.

– Nu är det nog faktiskt Göran Greider som kommer i morgon. Sedan är jag väldigt intresserad av samhällsdebatten om droger, så Leonidas Aretakis och Johan Wicklén kommer också.

Kristian Borg, ägare till Hornstulls bokhandel, till höger.

En annan bokhandel som satsar på bokhelgen är nystartade Hornstulls bokhandel. Det var när grundarna Per Björklund och Kristian Borg, som också driver Verbal förlag, plockade upp sina böcker på kulturhuset Kapsylen under höstens bokhelg som idén till en egen bokhandel föddes.

– Vi insåg hur mycket böcker vi ger ut – 25 om året. Då kände vi att vi vill ha en egen plats, säger Kristian Borg.

I slutet av mars i år slog Hornstulls bokhandel upp portarna. Under årets bokhelg håller de 15 programpunkter i lokalen. När SvB dyker upp till den första, klockan 16 på torsdagen, är det en handfull personer i publiken. Pelle Sunvisson ska prata om sin bok Svenska palmen.

– Jag gjorde ett Facebook-event i går så jag har inte riktigt hunnit med marknadsföringen ännu. Vi hoppas att folk ska hitta hit. Hittills har det gått bra, det kommer mycket folk till bokhandeln, säger Kristian Borg.

Initiativet att flytta bokhelgen till våren är han dock skeptisk till.

– Det var bättre när det var på hösten tycker jag. Stockholm behöver en egen bokmässa då. Jag tyckte det var trevligt i höstas. 

Powered by Labrador CMS