Tillbaka

Google lanserar världens största e-bokhandel

2010-12-06
av Lars Schmidt
Efter två års väntan lanserade Google i dag sin e-bokstjänst, som med tre miljoner titlar blir världens största. Via Google Ebooks, som är det nya namnet, kommer läsarna att kunna köpa flera hundra tusen e-böcker.  Samtidigt blir cirka två miljoner gratistitlar  tillgängliga.

tidigt med lanseringen har Google Books gjort om sin webbplats. Man erbjuder en särskild webbläsare och appar för både Iphone, Ipad och andra telefoner och surfplattor. Böckerna använder det öppna formatet e-pub, vilket gör att de går att läsa på i stort sett alla plattor.

Omkring 4 000 förlag är knutna till projektet, och tidigt under nästa år kommer tjänsten att bli tillgänglig också utanför USA, skriver Publisher’s Weekly..

Priserna kommer, enligt Google, att ”vara konkurrenskraftiga”. Man kommer att tillämpa både den så kallade agency-modellen, där respektive förlag sätter utpriset, och en modell som bygger på att Google - eller återförsäljarna - sätter priset.

De primära återförsäljarna är oberoende bokhandlar. Google samarbetar bland annat med American Booksellers Association, ABA, och dess medlemmar.

Via Google Ebooks kan respektive boklåda från sin hemsida marknadsföra och sälja alla Googles titlar, utan att behöva bygga upp en egen plattform.

ABA:s ordförande Michael Tucker menar att genom Google Ebooks kan en oberoende bokhandel röra sig på samma spelplan som Apple och Amazon.

– Vi kommer inte att kunna leva på e-böcker. Men nu kan vi åtminstone erbjuda e-böcker till de kunder som vill ha, i stället för att tvinga dem att gå någon annanstans, säger han till San Fransisco Chronicle.

E-boksprojektet stammar ur Googles från början hårt kritiserade digitaliseringsprojekt. Företaget har digitaliserat mer än 15 miljoner böcker från 35 000 förlag och 40 bibliotek över hela världen. Det är delar av detta e-boksbiblitotek som nu görs tillgängligt.

 Läs också:

Google Edition lanseras i USA före jul

Google Edition i samarbete med amerikanska bokhandlare

ABA samarbetar med Google

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.