Tillbaka

”Gör ont att ta sådana beslut”

2020-05-11
av Kalle Laxgård
Som det kunde se innan corona. Även om Pocketshops butiker i citylägen går bra, enligt Magnus Brundin, kompenserar de inte övriga tappet.

Coronakrisen slår hårt mot Pocketshop. Stängda flygplatser och inställda resor har gjort att det mesta av försäljningen försvunnit.

– Det är inte förrän resandet kommer i gång igen som det blir annorlunda för oss, säger vd Magnus Brundin.

Med butiker i reselägen har Pocketshop drabbats hårt när världen skyddar sig mot coronaviruset.

Sex av kedjans 14 butiker ligger på flygplatser som stängt ner.

– Och i och med att huvuddelen av vår försäljning är på flygplatser så förstår du ju att med noll intäkter på flygplatser slår detta brutalt, säger Magnus Brundin.

Sedan krisen slog till i mitten på mars har ”merparten” av försäljningen försvunnit, säger han.

– Det är oerhört lite kvar. Ofta kan vi kompensera nergångar i flyget med tågen, men det går ju inte nu. Nu har vi ett bruttovinsttapp som är brutalt. Vi tappar mycket mer än vad marknaden gör i stort.

Enligt den senaste statistiken från Bokhandlareföreningen och Förläggareföreningen minskade bokförsäljningen i fysisk bokhandel 36,8 procent, eller 49 miljoner kronor, under perioden vecka 11 till 18.

Samtidigt som omsättningen rasar för Pocketshop berömmer Magnus Brundin många av de stöd som tagits fram för företag. Swedavia har gått över till omsättningshyra, vilket nu betyder nära noll på flygplatserna. Även Jernhusen tittar på en liknande modell för tågstationerna.

Redan tidigt korttidspermitterades personalen. Det har varit många jobbiga beslut att fatta, säger Magnus Brundin.

– Allt från fast anställda som blir korttidspermitterade till de som drabbas allra hårdast, timvikarierna. De som förlorar de timmar de så gärna vill ha. Det är jättemånga, 60, 70 personer, som jobbar åt oss som bara är på 4–12 timmar i månaden. Men det är viktiga timmar för dem. Det gör ont att ta sådana beslut.

Har ni övervägt varsel?

– Nej, det har vi inte. En personlig åsikt här: Jag tycker att vi fått fina program från regeringen och staten där de går in och kompenserar. Vi kommer inte åt alla medarbetare eller hyresproblemen, det kommer att bli tungt, men man har verkligen försökt. Och min bedömning är att detta inte är en årskonsekvens. Nu ska vi göra allt så bra som möjligt så vi kan starta upp snabbt när allt väl drar i gång igen. Därför kan vi inte varsla, säger Magnus Brundin.

Han utesluter redan nu att 2020 blir något annat än ett förlustår. Även om flygplatserna till viss grad skulle börja öppna under sommaren kommer det att dröja innan passagerarna är tillbaka i samma omfattning som tidigare.

– Om de någonsin gör det. Det är klart att det blir ett tapp här. Men vi tror fortfarande på affärsmodellen och kundströmmarna vi har på flygplatserna är fantastiska när de funkar, säger Magnus Brundin.

Pockethop ägs av Bonniers, men vilken uthållighet har bolaget?

– Vi har inte pratat i de termerna ännu. Ett enstaka hack i kurvan, som det här innebär, är ingen fara. Men en över tid förlustbringande affär är inte hållbar oavsett vem som är ägare, det är därför vi varit så noga med att konsolidera de senaste åren. I Sverige har Pocketshop alltid tjänat pengar. Jag känner mig trygg i Pockethops grundaffär och det är ett väldigt starkt varumärke.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.