Grand Agency bojkottar Bokmässan
– Det här är vårt sätt att säga nej till normaliseringen av idéer och handlingar som strider mot de mänskliga rättigheterna. Det är sorgligt för egentligen vill vi inget hellre än att vara med på Bokmässan, säger Grand Agencys vd Lena Stjernström i ett pressmeddelande.
Agenturen kommer att ordna sina möten utanför mässan.
– Att förbereda och göra upp affärer i samma lokaler som aktörer som hotar journalister är inte bara djupt obehagligt, det är såklart även dåligt för affärerna i långa loppet. Därför avstår vi. Jag hoppas att även publiken protesterar genom att inte köpa biljetter till en marknadsplats där Nya Tider får torgföra sina idéer, säger Lena Stjernström i pressmeddelandet
Under dagen har även Författarcentrum meddelat att inte medverkar på årets mässa så länge Nya Tider närvarar. Om Bokmässan beslutar att stänga ute tidningen kommer däremot Författarcentrum att delta, skriver föreningen i ett pressmeddelande.
Det är efter Expos avslöjande att Sanna Hill, en av grundarna och ägarna till AlternaMedia AB som äger Nya Tider, i en film har uppmanat tittare att uppsöka journalister i deras hem för att se till de "tänker om när de ska hänga ut folk", som diskussionen tagit ny fart.
Efter Natur & Kulturs vd Per Almgrens brev onsdagen den 19 april,
var det fler förlag som uttryckte kritik.
– Vi delar inte Bokmässans åsikt just nu, vi vill inte ha Nya Tider på plats. Vi har ju pratat med mässan länge om det här, senast förra veckan hade vi ett flera timmar långt möte med dem om detta, och vi har haft mängder med telefonsamtal med dem efter avslöjandet, sa Bonnierförlagens vd Håkan Rudels till Expressen.
Norstedts förlagschef Eva Gedin betonar fortsatt vikten av att vara på plats men säger ändå till Expressen att hon ser Nya Tiders närvaro som en provokation.
I fredags, den 21 april, gick 150 författare ut i ett stort upprop i DN med budskapet att det inte tänker vara på Bokmässan så länge Nya Tider är där.
Bland annat skrev Författareförbundets ordförande Gunnar Ardelius, författaren och tidigare sekreteraren i Svenska Akademien Peter Englund och författarna Athena Farrokhzad, Göran Rosenberg och Tove Folkesson under upproret.
Som en motreaktion har både Jan Guillou och Lena Andersson
gått ut och betonat vikten av att befinna sig på mässan trots, eller på grund av, Nya Tiders närvaro.
Det tycker inte tidningen Expo,
som först avslöjade Sanna Hill, och nu skriver på sin hemsida att även de väljer att bojkotta mässan:
"Expo har alltid vilat på en stark tro på yttrandefriheten. Det måste vara en antifascistisk och antirasistisk utgångspunkt. Vi vänder oss mot föreställningen om att rasismen och fascismen kan förbjudas bort. Vi vet att de inskränkningar som görs i demokratin idag kan drabba oss själva den dag den politiska pendeln svänger.
Men vissa värden går inte att kompromissa med. En mässa som öppnar dörren för de som vill välta det fria ordet med trakasserier är ingen mässa för oss. "
Bokmässan har tidigare sagt att de ska använda sig av bland annat just Expos experthjälp när de gör bedömning av utställare.
Tidigare har Ersatz förlag sagt att de inte åker till Bokmässan 2017 och Lisa Bjurwald, ny chefredaktör för Författaren, planerar tillsammans med bland annat Glänta och Världskulturmuseet flera alternativa evenemang för dem som väljer att bojkotta mässan i år.
Vad tyckte du om artikeln?