Tillbaka

Greiders nya bok färgar av sig på andra

2022-04-27
av Kristian Lönner
Göran Greider och Allan Söderman.
Foto: Press

Göran Greiders nya bok Stugland (Volante) är en utgivning som gör avtryck. En specialupplaga är nämligen målad i falu rödfärg vilket innebär att boken färgar av sig.

– Det gick faktiskt över förväntan bra. Jag trodde färgen skulle kladda mer efteråt och inte torka in i pappret ordentligt, men det var inget problem, berättar Allan Söderman, på Bokombok Studio, som är den som utformat specialupplagan.

Att jobba med falu rödfärg för ett bokomslag innebar ändå en speciell procedur. Titel och namn på boken fick skrapas bort efter att omslaget målades.

– Det gick väldigt enkelt och det beror på att färgen inte fäster på UV-lack. Vi körde UV-lack på vitt papper, och eftersom falu rödfärg är en slamfärg behövs en absorberande yta för att den ska fästa, säger Allan Söderman och fortsätter:

– Pappret höll också otroligt bra och blev inte alls knöggligt. Men det gäller att göra allt i rätt ordning. Först måla, sedan förtorka och sist lägga i press så det får torka över natten.

En annan speciell egenhet med boken är att den, precis som en husvägg målad i falu rödfärg, kan färga av sig.

– Ja, det kan man räkna med, om man gnuggar lite. Har du två böcker i bokhyllan rakt emot så skulle jag tro att de får lite färg på sig. Det var också tanken från början, att den ska vara lite obekväm. Man får därför också boken i särskild påse när man köper den.

Göran Greider deltog själv i målandet av omslagen.

– Jag gillar det Göran sade när han stod och målade, att det här ”kommer bli en bok som färgar av sig på alla andra böcker”. Det lät lite poetiskt, säger Allan Söderman.

Specialupplagan består av 100 signerade exemplar och säljs hos sju olika bokhandlar runt om i landet.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.