Tillbaka

Gurnahs svenska förläggare tagen med byxorna nere

2021-10-07
av Kristian Lönner
Abdulrazak Gurnahs böcker ges i Sverige ut på Celanders förlag.

Två böcker av årets nobelpristagare Abdulrazak Gurnah finns översatta till svenska och båda är utgivna på Celanders förlag i Lund. Förläggaren själv var helt oförberedd.

– Jag satt på toa med byxorna nere, säger Henrik Celander.

Många reagerade med förvåning när Svenska Akademien tillkännagav att årets Nobelpris i litteratur går till Abdulrazak Gurnah, född på ön Zanzibar. En som blev lika förvånad var Gurnahs svenska förläggare, 68-årige Henrik Celander på Celanders förlag i Lund.

– Jag blev väldigt förvånad. Jag har inte haft en tanke på att detta skulle vara möjligt.

Kan du ge mig scenen när du fick reda på det?

– Vill du verkligen det? Jag satt på toa med byxorna nere. Sedan blev jag uppringd av Sveriges television.

Celanders förlag gav först ut Paradiset 2012 och därefter Den sista gåvan 2015. Klockan 13 i dag fanns bara ett hundratal exemplar av båda böckerna kvar.

– Vi har bara sålt något enstaka exemplar av böckerna de senaste åren, säger Henrik Celander.

Hur upptäckte du Abdulrazak Gurnah?

– Jag fick tipset från en kvinna på Nordiska Afrikainstitutet, men det är över tio år sedan.

Hur skulle du beskriva författaren?

– Han har etablerat sig som en av de viktigaste postkoloniala författarna och skriver mycket om situationen för invandrare i Storbritannien. Genombrottsromanen är Paradiset som handlar om en liten pojke, Yusuf, som tvingas följa med en köpman på en resa. Det är en helt fantastisk roman där det återkommer bibliska motiv och även berättelser från koranen vävs in. En enastående roman.

Celanders förlag drivs av Henrik Celander på egen hand. Förlaget har tidigare haft viss framgång med bland annat Patrick Cockburns Jihadisternas återkomst och Fabrizio Gattis Bilal – På slavrutten till Europa. Vad som händer nu för förlaget har Henrik Celander svårt att riktigt veta.

– Men vi ska hålla huvudet kallt och inte beställa några jätteupplagor som slutar i personlig konkurs, säger Henrik Celander och drar sig till minnes förra gången han intervjuades av SvB, hösten 2018.

– Då var det ett stort uppslag om förlag i Skåne, det skånska undret, men intervjun med mig utgick. Jag tror jag var för pessimistisk och negativ då om framtiden, säger han och skrattar gott.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.