Tillbaka

Gyldendal-chef får Glasnyckeln

2022-08-15
av Kalle Laxgård
Morten Hesseldahl, avgående vd på Gyldendal.
Foto: Mogens Engelund

Författaren – tillika vd:n för danska storförlaget Gyldendal – Morten Hesseldahl, tilldelas Glasnyckeln för bästa nordiska kriminalroman. Det är första gången på sex år utmärkelsen inte går till en svensk.

Det är andra gången Morten Hesseldahl nomineras till priset. Första gången, 2008, fick han se sig slagen av Stieg Larsson med Luftslottet som sprängdes.

När den 31:a Glasnyckeln nu delas ut av de fem nationella deckar-organisationerna (Svenska deckarakademin från Sverige) är det dock Morten Hesseldahl som drar långsta strået. Han vinner priset för romanen Mørket under isen, som gavs ut 2021 och handlar om den danska Afghanistan-veteranen Pipaluks kamp mot korruption och dolda hot.

I och med vinsten bryter Morten Hesseldahl en flera år lång svensk dominans. Trots att böcker från alla nordiska länder nomineras varje år har svenska författare tagit hem Glasnyckeln ända sedan danska Ane Rielvann vann med Kåda 2106.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.