Tillbaka

Gyldendal köper Word Audio Publishing

2020-11-26
av Matilda Källén
Morten Hesseldahl, vd på Gyldendal.
Morten Hesseldahl, vd på Gyldendal
Foto: Mogens Engelund

Danska Gyldendal köper det svenska ljudboksförlaget Word Audio Publishing.

Gyldendal A/S köper 100 procent av aktierna i Malmöbaserade Word Audio Publishing International, WAPI, enligt ett pressmeddelande.

Word Audio Publishing ger ut ljudböcker i Sverige, Finland, Spanien och Ryssland, men har planer på att expandera till fler marknader. 2019 hade de en omsättning på 31 miljoner kronor och ett justerat EBITDA på 14 miljoner kronor. Förlaget har cirka tio anställda i Sverige och Finland.

– Gyldendal har under de senaste åren lanserat en rad ambitiösa digitala projekt ... Därför har vi letat efter möjligheter att sätta ytterligare fart på den digitala expansionen. I Word Audio Publishing International har vi hittat ett framgångsrikt förlag med duktiga medarbetare, stark digital kompetens, ett attraktivt författarnätverk och en katalog med ljudböcker som ska vara med och driva våra internationella ambitioner. Tillsammans med Word Audio Publishing International kan vi föra ut våra danska, och nu också svenska, författares berättelser ut i världen, säger Gyldendals vd Morten Hesseldahl i pressmeddelandet.

Word Audio Publishing värderas till 100 miljoner kronor. Förlaget kommer att verka som eget dotterbolag under Gyldendal, med huvudkontor i Malmö. Övertagande sker 1 januari 2021.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.