Tillbaka

Hallå där, Bertil Falck!

2011-04-04
av Lars Schmidt
Foto: Adam Lundquist
Du får Natur & Kulturs Kulturpris för 2011 på 300 000 kronor. Hur känns det?– Det kan inte kännas annat än bra! Man blir jätteglad. Det är någon form av erkännande och samtidigt känns det väldigt stort när man vet vilka som fått förut. Det känns fantastiskt för en som kommer från Hällevadsholm i Bohuslän att få vara i det sällskapet.

okmässa blir den 27:e i ordningen. Var det så lång tid som behövdes för att du skulle bli accepterad på allvar?

– Nä. Jag har känt mig accepterad väldigt länge, ända sedan starten. Har känt välvilja strömma mot mig från förlag, författare och andra under alla år. Och priset känns som ett slags erkännande också av allt arbete vi gjort under åren.

Är du fortfarande ordförande för Bokmässan?

– Jag slutade den första mars. Nu är jag någon form av senior advisor och jobbar ungefär 40 procent. Jag fyller 70 i höst så det känns lagom.

Vad ska du göra med pengarna?

– Dom lägger jag till pensionen, haha. Jag kommer att ha härliga vanor, må gott och äta och dricka gott.

Därför får Bertil Falck priset

"... för att han med sinne för entreprenörskap och folkbildning sedan starten 1985 gjort Bok & Bibliotek i Göteborg till en av Europas största och mest uppskattade mötesplatser. I ett livligt vimmel och på kunskapsmättade seminarier träffar författare sina läsare och föreläsare sin publik i den mångfald som kännetecknar Bertil Falcks sätt att driva mässan."

(Ur Kulturprisets motivering)

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.