Tillbaka

Hallå där, Caroline Fellbom Franke

2011-11-23
av Tove Leffler
Foto: Ola Kjelbye
Jurist på Förläggareföreningen, som just skickat ett öppet brev till finansminister Anders Borg där ni kräver att regeringen omgående avskaffar dubbelmomsen på digital kultur.

Varför har ni skrivit ett brev?

– Det finns en väldigt viktig fråga för att vi ska få den utveckling av digitala böcker vi vill, nämligen ett bra ekonomiskt klimat. Allra viktigast är momsfrågan för nedladdade böcker och där ser vi en ljusning i alla fall. Sen uppmärksammar vi dubbelmomsen på appar. Förlagen prövar sig fram just nu och testar olika typer av produkter. Framför allt barnböcker gör man appar av, men det är en väldigt kostsam produkt att ta fram. När förlagen sedan 1 oktober motverkas av en dubbelbeskattning anser vi det viktigt att agera. Momsfrågan gör att det kan bli stopp i utvecklingen innan det ens tagit fart.

Vad hoppas ni på för effekt?

– Det är en förhoppning att regeringen och EU inte ska tappa tempo. Vi vet att man arbetar på EU-nivå, men det går för långsamt. Vi vill också sätta tryck på Skatteverket att hitta en alternativ lösning. De skulle kunna åka till Luxemburg där apparna beskattas och prata med Skatteverket där. Vilket land ska ta ut momsen? På tio kronor blir det fyra kronor kvar. Grattis.

I flera andra länder har man valt att inte ta ut någon moms på appar?

– Man har varit mer pragmatisk och sett att den här varan är redan beskattad. Här tänker man att den borde ha beskattats här, så då gör man det.

Hur drivande har svenska politiker varit, tycker du?

– Borg säger ju att vi inte kan ha ett ministerstyre, så att det är svårt att säga, men det är klart att om det blir ett ljus på frågan så går det snabbare.

Vad kan Anders Borg göra?

– Dels skulle de kunna skapa ett undantag, som de gjorde med företaget Stardoll . De borde i alla fall se över möjligheterna vad politikerna kan göra. Och Borg kan sätta tryck på EU.

Särskilt nu när han utsetts till EU:s bästa finansminister?

– Just det, de borde verkligen lyssna på honom!

Borde inte ni ha drivit de här frågorna hårdare längre?

– Jag ser det som att vi har drivit den här frågan länge.  Vi låg bakom bokmomssänkningen och såg till att sex procent även fick tillämpas på ljudböckerna. Ska man få igenom saker på EU-nivå tar det tid.

Kan inte Sverige göra som Frankrike och bara införa samma momsnivå på digitala böcker som på träböcker?

– Då skulle vi sannolikt bli stämda. Eftersom e-böcker ses som tjänster måste vi följa EU:s momsdirektiv.  Jag pratade med en man i Frankrike som sa ”vi tar det”. Blir vi stämda så blir vi.

Skulle inte vi också kunna göra så?

– Det får du fråga politikerna om.

Vad tycker du?

– Du frågar en jurist. Haha. 


Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.