Tillbaka

Hallå där, Johanna Daehli!

2011-03-21
av Sara Djurberg
Foto: Ola Kjelbye
… förläggare på Sekwa som är på bokmässan med kollegan Helen Enqvist.

ni på mässan?

– Vi träffar alla franska förlag som vi jobbar med plus att vi alltid träffar nya förlag, och våra författare förstås. Det har varit jätteroligt, och intensivt. De flesta franska förlag vill träffa oss – vi är ju nästan de enda som ger ut franska författare i Sverige. Vi har haft två hela dagar med möten från nio på morgonen till sju kvällen.

Köper ni några titlar?

– Nej, det gör vi aldrig, men vi har fått vissa manus som verkar intressanta.

Ser ni några trender bland nya franska böcker?

– En liten spaning som vi gjort, Helen har döpt den till en ”tvärlitterär” trend, är böcker som är en blandning mellan poesi och teknik. Vi ger ut en roman i höst, Reaktorn, som handlar om ett kärnkraftverk, med ett väldigt tekniskt innehåll men poetiskt språk. Just nu känns den trist aktuell.

Vad tycker ni om Salon du livre?

– Vi älskar ju den här mässan – det är en väldigt civiliserad och trevlig mässa, lagom stor och hanterbar. Jag har ingen aning om hur de svenska författarna upplever den, men för oss är det ett bra evenemang.

Har ni deltagit i det nordiska temat?

– I tisdags och onsdags var jag med på seminariedagarna som Centre National du Livre, CNL, och de nordiska instituten ordnade, där nordiska och franska förläggare träffades för att jämföra de olika marknaderna. Jag fick mest en aha-upplevelse av hur olika de nordiska länderna är, med helt olika momssatser, fasta priser i Norge och inga returregler i Danmark.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.