Tillbaka

Hallå där: Johanna Lindbäck!

2019-02-03
av Philip Wallin
Johanna Lindbäck ska moderera ett samtal om gränser för brutalitet i barnböcker.
Foto: Stefan Tell/Lilla piratförlaget

Barnboksförfattare som bjudits in till Nordisk barnbokskonferens i Stavanger den 6 februari för att moderera ett samtal om gränser för brutalitet i barnböcker.

Skildrar allt fler barn- och ungdomsböcker våld?
– Det stämmer på så sätt att det har blivit en samhällsfråga och då märks det också i barn- och ungdomslitteraturen. De här böckerna behandlar incest, nazism, utanförskap, maktlöshet, kön. Frågor som är intressanta i stort. Men jag vet inte om det har ökat.

Det måste ändå vara skillnad jämfört med exempelvis 1970-talet?
– Kanske. Men bokteman skiftar med årtiondena – då var det andra typer av frågor på agendan.

Vi hade en diskussion om video­våld på 1980-talet. Kan våldsamma barnböcker sätta spår i barnen?
– Nej, det tror jag inte. Det är skillnad på att se en film och läsa en bok. Det kan dyka upp klipp på Youtube där de värsta scenerna är tagna helt ur sin kontext. Så är det inte när man läser en bok. Snarare tvärtom, det är ett motmedel som kan förklara det som sker.

Är det första gången som du besöker konferensen?
– Det är andra gången. Det är en superfin konferens som är otroligt bra. Och extra intressant med ett nordiskt fokus – att lyssna på talare som man annars inte hör här i Sverige.

Vilka författare ska du moderera?
– Två svenska barnboksförfattare, Mats Berggren och Jessica Schiefauer. Och norske Anders Totland.  av Philip Wallin

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.