Tillbaka

Hallå där Karin Alfredsson!

2009-11-11
av Johanna Westlund
Vars bok Klockan 21.37 väckt stark debatt i Polen – trots att den inte ens är utgiven på polska.

ng>Vad har hänt?
– En svensktalande skribent – Dana Platter – har skrivit en anmälan på polska av boken på en sajt för Sverigepolacker. Hon tycker att den är allmänt usel, men är framförallt upprörd över omslaget som visar en bild på påven i en fotoram där glaset är sönderslaget. Det har nu spritt sig och blivit en debatt bland polacker både i Sverige och Polen. En kompis till mig som bor i Polen sökte på mitt namn plus papiez – påve på polska – i går fick hon 2 000 träffar. Det är nyhetsartiklar, bloggar, portaler för katolska sajter, anti-abortaktivister, kvinnorättsorganisationer… Förra helgen blev jag uppringd av PAP (Polska Agencja Prasowa, reds anm), det är ungefär Polens motsvarighet till TT. Jag har precis fått en förfrågan om filmrättigheter från en polsk filmare. Jag vet inte alls vem han är eller hur seriöst det kan vara – han har ju inte läst boken – men det händer saker hela tiden.

Är det bara omslaget eller boken i sig som väckt upprördhet?
– De är upprörda över budskapet; jag är väldigt kritisk till Johannes Paulus II, och hans åsikter om bland annat abort. PAP-reportern frågade om omslaget, och varför jag valt att låta boken utspela sig i Polen. Det är min tredje bok om kvinnors situation i världen. De tidigare har utspelat sig i Zambia och Vietnam, nu ville jag hamna lite närmare Sverige. Och det råder totalt abortförbud i Polen – men på 1960-talet åkte svenska kvinnor till Polen för att göra abort. Det blev ett intressant dubbelspår i boken.

Dana Platter jämför omslaget med Muhammedbilderna. Vad säger du om den jämförelsen?
– Jag vet att det finns fruktansvärt många polacker som är lika kritiska mot påven Johannes Paulus II som jag, och mot hans synpunkter om kvinnor. Jag tycker att kyrkan får tåla kritik. Det är inte Gud det handlar om, det handlar om en person som tolkar bibeln på ett sätt som jag tycker är skrämmande. Och kritisk måste man ju få vara. Vad som är viktigt att poängtera är att det inte är så att hela Polen rest sig upp som en man mot boken; tvärtom är det delade åsikter. Det är ju bra att det blir debatt. Det här är sakfrågan jag jobbar med, och jag debatterar den gärna.

 

Fotnot. En sökning på ”Karin Alfredsson” + papiez på svenska Google ger drygt 600 träffar.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.