Tillbaka

Hallå där, Matilda Källén!

2020-08-13
av Kalle Laxgård
Foto: Sara Mac Key

Journalist, aspirerande författare och ny reporter på Svensk Bokhandel.

Vem är du?

– Jag föddes i Uppsala, växte upp i Kalmar och pluggade journalistik i Stockholm. Sedan har jag jobbat som reporter på en massa olika kultur- och nöjesredaktioner, både lokaltidningar och riksmedia, som DN, Barometern och Sveriges Radio. Jag började som musikjournalist men har i takt med att åren gått blivit allt mer intresserad av böcker och att skriva om böcker. Jag gillar både nyhetsjakten och de mer reflekterande texterna.

Förra året gick du Biskops-Arnös författarskola. Hur var det?

– I likhet med många journalister när jag en hemlig dröm om att själv bli författare någon dag. Det var jättekul och givande. Jag brukar beskriva det som en lyckad 30-årskris.

Din egen bokhylla, hur ser den ut?

– Den är ganska blandad ändå. Jag gick från att vara en stor Sagan om ringen-nörd i tidiga tonåren – Tolkien tar fortfarande upp en hel hylla – till att läsa mycket kvinnliga författare. I dag läser jag främst svensk samtidsprosa och poesi. Mer skönlitteratur än fack. Just nu läser jag Strega av Johanne Lykke Holm. 

Är den bra?

– Jag har bara kommit några sidor men det känns bra. Jag gillar böcker som är lite mystiska. Jag kan fortfarande vara svag för fantasy, men framför allt för skräck och spökhistorier. Som jag ibland också skriver själv, när jag får skrivkramp, och som ingen någonsin kommer att få se.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.