Tillbaka

Hallå där, Nina Eidem

2017-01-17
av Carina Jönsson
Foto: Natur & Kultur

SvB:s nya gästbloggare de kommande två veckorna.

Vem är du?

– Utgivningsansvarig och förläggare för skönlitteratur på Natur & Kultur. Min redaktion ger ut tjugofem romaner om året, varav ungefär hälften är översättningar.

Vad kommer du att blogga om?

– Det som pågår i mitt förläggarliv, i arbetet med författarna och böckerna. Jag tycker det finns en poäng i att bjuda in till vissa av de redaktionella samtal som pågår och inte låtsas att allting är färdigtänkt från början. Så är det ju inte.

Vad vågar du inte skriva om?

– Jag vet inte, att vår bransch är rätt navelskådande, kanske? Det är en åsikt jag har, men jag kommer inte att skriva om den.

Vem är Sveriges bästa bloggare?

– Den litteraturblogg jag följer närmast är BearBooks, som görs av Ola Wihlke. Han skriver om sådant jag läser mycket av själv, amerikansk litteratur, essäer. Below Beneath tycker jag också är bra. Det är ett kollektiv av skribenter som gör den med ett entusiastiskt, personligt tilltal.

Ljudböcker eller tryckta böcker?

– Jag lyssnade på en ljudbok en gång i skogen, men jag började titta på träden istället, tappade bort mig i handlingen och fick börja om hela tiden. Det var ingen succé för mig personligen. Jag är en så inbiten läsare att jag inte kan konverteras. Men det är ett viktigt format för flera av våra författare.

Vad läser du just nu?

– Har precis läst manus till Charles Shields biografi över John Williams. Väldigt spännande för mig som levt så nära Stoner att få levnadsteckningen. Förutom manus och jobbläsning är det jag kommer läsa härnäst Jennifer Clements Basquiats änka, en gammal bok som kom på Bonniers i höstas och som jag fick av mina kära kollegor i julklapp. Jag såg henne på bokmässan, hon visade bilder från konstvärlden i New York på åttiotalet. Clement bor i Mexiko, är ordförande för Internationella PEN och så otroligt cool. Hon citerade Miles Davis, kommer jag ihåg: ”It takes a long time to sound like yourself.”

Läs Nina Eidems första blogginlägg här.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.