Tillbaka

Hällefors bokhandel i konkurs

2022-04-27
av Kalle Laxgård
Hällefors bokhandel.
Foto: Google

För 30 år sedan köpte Anna-Karin Svartengren och Maria Dahlqvist Hällefors bokhandel. Nu bär det sig inte längre. I dag onsdag träffar de konkursförvaltaren för första gången.

– Det är dubbla känslor, säger Anna-Karin Svartengren.

Till slut framstod det som självklart, menar Anna-Karin Svartengren. Underlaget för butiken var vikande.

– Det har varit två tunga coronaår men det har tuffat på skapligt ändå. Men det senaste halvåret har det varit påtaglig nedgång, säger Anna-Karin Svartengren.

Bara under senaste kvartalet har försäljningen fallit 25–30 procent mot förra året. Förklaringen tror Anna-Karin Svartengren är betydligt större än bara Hällefors. Näthandelsvanor som förstärkts under pandemin. De höga elpriserna under vintern som urholkat köpkraften. Och Ukrainakris och skenande bensinpriser som gått hårt åt den bilberoende befolkningens plånböcker.

För en bokhandel som de sista åren haft en omsättning på 1-1,5 miljon kronor märks det direkt.

– Vi är en liten ort och det blir väldigt sårbart. Varje avvikelse från köpmönstret blir väldigt tydligt. Vi har gjort det vi har kunnat, jag har tagit en annan anställning bland annat, men vi klarar oss inte i genom det här tyvärr.

Anna-Karin Svartengren och Maria Dahlqvist köpte Hällefors bokhandel 1992. Som entreprenörer skötte de fram till 2019 kommunens bibliotek och turistbyrå, tillsammans med bokaffären, i vilken de även sålt konstnärsmaterial och leksaker.

– Vi har försökt med en massa saker men nu klarar vi det inte längre, säger Anna-Karin Svartengren.

Sedan de meddelade sitt beslut på Facebook har de fått många ledsna emojis som svar.

– Vi har ju funnits så länge, Maria och jag har ju ägt bokhandeln i 30 år, så vi har ju blivit lite av en institution. Jag tror många sörjer varje sak som försvinner. Det utarmar en liten ort.

Vad känner du själv just nu?

– Det är klart att det finns ett vemod. Man har försökt så många lösningar genom åren. Men jag och Maria är överens, vi ser att det inte går längre. Och när beslutet väl är taget känner man, jag vill inte säga lättnad, men det känns viktigt att ha tagit beslutet i tid.

Vilket är ditt starkaste minne från de här 30 åren?

– Oj, vi har varit igenom så mycket! Men under 26 av de 30 åren drev vi bibliotek och turistbyrå på entreprenad. Så när kommunen återtog de delarna 2019 blev det nästan första gången som vi drev en butik på riktigt. Vi flyttade ut från en anonym lokal till ett gammalt hus som hade varit bokhandel på 30-talet. Det var en stark upplevelse. Det blev en renodlad butik som vi kunde göra väldigt mysig. Jag är glad över de åren. Som bokhandlare var de väldigt, väldigt roliga.

Hur ser du på möjligheten att det öppnar en ny bokhandel i Hällefors?

– Den finns inte.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.