Tillbaka

Hämtar hem ljudboksrättigheter

2020-06-24
av Carina Jönsson
Foto: Foto: Siddharth Bhogra /Unsplash

Norska förlagshusen Aschehoug och Gyldendal hämtar hem rättigheterna för ljud från Lydboksforlaget som de båda förlagen hälftenäger.

Förlagshusen är överens om att flytten från det samägda ljudboksförlaget blivit nödvändig sedan streamingtjänsterna vuxit kraftigt i landet.

– Vi har haft ett väldigt bra samarbete med Lydboksforlaget, men nu har ljud blivit så pass stort och viktigt att det är naturligt att hämta hem detta till förlagshusen, säger Åse Ryvarden, vd för Aschehoug till Bok365.

Hon får medhåll av Harald Ofstad Fougner, strategi- och marknadschef för Gyldendal Litteratur.

– Det blir lättare att samköra lanseringar av utgivningar, planera hela bokens livslängd och koordinera sälj- och marknadsaktiviteter. I dag handlar streamingtjänsterna först och främst om backlist. Vi hoppas även kunna erbjuda styckförsäljning av nya titlar, säger han.

I Norge är det främst två streamingtjänster som konkurrerar om kunderna – Fabel som ägs av just Gyldendal och Aschehoug och Storytel som hälftenägs av Cappelen Damm och svenska Storytel. De två tjänsterna består övervägande av ägarförlagens titlar, något som väckt frustration hos abonnenterna, enligt Bok365. Detta kan nu komma att förändras.

– Vi vill förhandla med alla ljud- och streamingtjänster för att säkra en bra och bred distribution. Målet är att se till att så många som möjligt får chansen att lyssna på och uppleva innehållet i böckerna, och att författarnas intäkter säkras. Vi ska hitta ett sätt att sluta ett bra avtal med Storytel också, säger Åse Ryvarden till Bok365.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.